ΥΓΕΙΑ

Από τη DEMO το πρώτο ελληνικό βιοομοειδές φάρμακο - Βιολογικές θεραπείες για περισσότερους ασθενείς

Από τη DEMO το πρώτο ελληνικό βιοομοειδές φάρμακο - Βιολογικές θεραπείες για περισσότερους ασθενείς

Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά από την πρώτη έγκριση βιοομοειδούς φαρμάκου στην Ευρώπη, η Ελλάδα αποκτά επιτέλους παραγωγή βιολογικών φαρμάκων, με την DEMO να δημιουργεί εκ του μηδενός τον συγκεκριμένο κλάδο.

Ο 21ος αιώνας έχει χαρακτηριστεί ως ο αιώνας της βιοτεχνολογίας. Σε αλληλεπίδραση με την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και της νανοτεχνολογίας, ο κλάδος της βιοτεχνολογίας τα επόμενα χρόνια θα πρωταγωνιστήσει σε μία σειρά από πεδία, μεταξύ των οποίων η ιατρική τεχνολογία και η ανάπτυξη φαρμάκων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 2030 τα βιολογικά φάρμακα θα αποτελούν το 70% της συνολικής κατανάλωσης σε αξίες, σε σχέση με τα χημικά φάρμακα που θα αποτελούν το 30%.

Η DEMO, θέλοντας να πρωταγωνιστήσει και σε αυτόν τον καινοτόμο τομέα, ενέταξε τη βιοτεχνολογία στο αναπτυξιακό της πλάνο. Έτσι, η φαρμακοβιομηχανία έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες για τη δημιουργία σύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας, στον Άγιο Στέφανο Αττικής, με εργαστήρια Έρευνας και Ανάπτυξης βιοτεχνολογικών προϊόντων, καθώς και πρότυπη μονάδα παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων για παραγωγές παρτίδων προϊόντος για κλινικές μελέτες. Επίσης, προχωρά σε ίδρυση Βίο-Ακαδημίας στο Κρυονέρι, όπου επιστήμονες από το εξωτερικό θα εκπαιδεύουν νέους επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της χώρας μας, ώστε να γίνουν ο θύλακας Έρευνας και Ανάπτυξης στη νέα αυτήν τεχνολογία. Έτσι, η DEMO γίνεται η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της βιοτεχνολογίας.

DEMO: οι επενδύσεις της στη Βιοτεχνολογία είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα

Το πρόγραμμα βιοτεχνολογίας της DEMO ΑΒΕΕ περιλαμβάνει την οργανωμένη ανάπτυξη βιοτεχνολογικών φαρμάκων σε εμπορική κλίμακα για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αποτελεί ένα εμβληματικό έργο για την εταιρεία, που εδραιώνει την είσοδό της στον τομέα της βιοτεχνολογίας. Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, πως η επένδυση της DEMO στη βιοτεχνολογία προωθεί την επιτόπια επιστημονική έρευνα σε πραγματικές συνθήκες παραγωγής βιοτεχνολογικών φαρμάκων και δίνει κίνητρα στους νέους επιστήμονες να παραμείνουν στη χώρα, συμβάλλοντας στο «brain gain» επιστημονικού δυναμικού υψηλής κατάρτισης.

H DEMO στοχεύει στην ανάπτυξη του πρώτου ελληνικού βιοομοειδούς φαρμάκου. Η ερευνητική και παραγωγική δραστηριότητα βιοομοειδών φαρμάκων της εταιρείας θα έχει έδρα το Κέντρο Βιοτεχνολογίας, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή στον Άγιο Στέφανο Αττικής.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα βιοομοειδή φάρμακα αποτελούν ήδη, θεραπευτικές λύσεις για εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, σε πολλές κατηγορίες σοβαρών νόσων. Ενδεικτικό είναι ότι ήδη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει εγκρίνει πάνω από 85 βιοομοειδή φάρμακα από το 2006, οπότε είχαμε και την πρώτη έγκριση, ενώ 4 στα 10 βιολογικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αξίες είναι βιοομοειδή. Η συνολική αξία της αγοράς των βιοομοειδών στην Ευρώπη, το 2021 άγγιξε τα 10 δισ. ευρώ.

Έτσι, η DEMO συμβάλλει στην επάρκεια βιοομοειδών της χώρας, περνώντας στο επόμενο επίπεδο με την παραγωγή βιολογικών φαρμάκων εντός της χώρας, δημιουργώντας ένα κρίσιμο πλεονέκτημα για την Ελλάδα: Τη διασφάλιση της πρόσβασης σε περισσότερες θεραπευτικές επιλογές. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα ισχυροποιεί τη θέση της στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη και μειώνει την εξάρτησή της από άλλες χώρες και στον τομέα των βιοομοειδών φαρμάκων.

Άλλωστε, η αξιοπιστία και η ανάπτυξη της DEMO σε όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας του φαρμάκου, αποτελεί εγγύηση επάρκειας σε φάρμακα -όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη συνολικά.