Ο μύθος του καρκίνου των κινητών τηλεφώνων: Τι λέει πραγματικά η επιστήμη;

Μπορεί το κινητό μας να προκαλέσει καρκίνο;

Ο μύθος του καρκίνου των κινητών τηλεφώνων: Τι λέει πραγματικά η επιστήμη;
3'

Η διαμάχη γύρω από την υποτιθέμενη σχέση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και της ανάπτυξης καρκίνου του εγκεφάλου αποτελεί επαναλαμβανόμενο θέμα σε επιστημονικές και δημόσιες συζητήσεις.

Η ανησυχία αυτή, η οποία έχει διαρκέσει δεκαετίες, έχει δώσει κίνητρο για εκτεταμένες έρευνες, με στόχο την κατανόηση των πιθανών κινδύνων που συνδέονται με την έκθεση στις ραδιοσυχνότητες που εκπέμπουν αυτές οι συσκευές.

Πρόσφατα, μια ευρεία επιστημονική ανασκόπηση, η οποία διεξήχθη κατόπιν αιτήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), κατέληξε σε μια πειστική θέση: δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου, ακόμη και μεταξύ των πιο επιμελών χρηστών.

Η μελέτη διεξήχθη από μια ομάδα 11 εμπειρογνωμόνων από 10 διαφορετικές χώρες, οι οποίοι ανέλυσαν σχολαστικά δεκαετίες ερευνών επί του θέματος. Αφού εξέτασαν περίπου 5.000 μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1994 και 2022, οι επιστήμονες επέλεξαν 63 εργασίες για ενδελεχή αξιολόγηση. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο διάσημο περιοδικό Environment International.

Κύρια ευρήματα

Η επιστημονική ανασκόπηση διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της έκθεσης σε ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων από κινητά τηλέφωνα και του κινδύνου εμφάνισης όγκων στον εγκέφαλο. Ένα από τα κεντρικά ερωτήματα ήταν να προσδιοριστεί κατά πόσον η παρατεταμένη χρήση αυτών των συσκευών θα μπορούσε να αυξήσει τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου.

Τα αποτελέσματα ήταν καθησυχαστικά. Ακόμη και μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα για περισσότερα από 10 χρόνια και περνούσαν πολλές ώρες σε τηλεφωνικές κλήσεις, δεν υπήρξε σημαντική αύξηση της συχνότητας εμφάνισης όγκων στον εγκέφαλο. Επιπλέον, η μελέτη ανέλυσε την έκθεση των παιδιών σε πομπούς ραδιοσυχνοτήτων, όπως τηλεφωνικές κεραίες, τηλεοπτικά σήματα και ραδιοπομπούς, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε σημαντική συσχέτιση με αυξημένο κίνδυνο λευχαιμίας ή καρκίνου του εγκεφάλου.

Η προέλευση της ανησυχίας

Οι φόβοι σχετικά με τις πιθανές καρκινογόνες επιδράσεις των ραδιοσυχνοτήτων ενισχύθηκαν το 2011, όταν ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), που συνδέεται με τον ΠΟΥ, κατέταξε τα κύματα αυτά ως «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο». Η ταξινόμηση αυτή βασίστηκε σε περιορισμένα στοιχεία από μελέτες παρατήρησης.

Από εκείνη τη στιγμή, οι συσκευές που εκπέμπουν ραδιοσυχνότητες, όπως τα κινητά τηλέφωνα, τα δίκτυα Wi-Fi και οι πύργοι μετάδοσης, άρχισαν να αντιμετωπίζονται με κάποιο σκεπτικισμό. Για να διαλύσει αυτές τις αβεβαιότητες, ο ΠΟΥ ανέθεσε μια πιο ολοκληρωμένη και προσεκτική επιστημονική ανασκόπηση, τα πρόσφατα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Επιπτώσεις για τον χρήστη

Αν είστε από εκείνους τους ανθρώπους που περνούν ώρες στο τηλέφωνο, μπορείτε να είστε ήσυχοι. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι, τουλάχιστον όσον αφορά τον καρκίνο, η χρήση του κινητού τηλεφώνου δεν αποτελεί απειλή. Επομένως, μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας χωρίς αβάσιμους φόβους, ενώ, όπως πάντα, να είστε σε εγρήγορση για τις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή