ΥΓΕΙΑ

Τι να προσέχετε όταν επιλέγετε ελαιόλαδο

Τι να προσέχετε όταν επιλέγετε ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα αρκετά ευαίσθητο προϊόν και απαιτεί την κατάλληλη φροντίδα και προστασία, ώστε ο καταναλωτής να επωφεληθεί από τη θρεπτική του υπεροχή.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΣΕΒΙΤΕΛ, του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανικών Τυποποιήσεως Ειλαιόλαδου, κ. Γιώργο Οικονόμου, πολύ σημαντική είναι η τυποποίηση του ελαιόλαδου, καθώς διασφαλίζεται η εγγύηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Σε συνέντευξή του, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε πως επιλέγοντας επώνυμο τυποποιημένο ελαιόλαδο ο καταναλωτής εξασφαλίζει:

  • την τήρηση αυστηρών διαδικασιών ελέγχου ποιότητας & ασφάλειας σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία
  • την αναγραφή των υποχρεωτικών ενδείξεων όπως της ποιοτικής κατηγορίας ελαιολάδου, ημερομηνίας λήξης κλπ
  • την επιλογή συσκευασιών με ειδικό πώμα εγγύησης για την ποιοτική διασφάλισή του από τη νοθεία κατά τη διακίνηση
  • την αναγραφή επωνυμίας και πλήρους διεύθυνσης τυποποιητή
  • την μικρή συσκευασία για γρήγορη διακίνηση από το σημείο αγοράς και για σύντομη κατανάλωσή του

Ωστόσο, η αγορά ενός χύμα ελαιόλαδου μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κατ΄επανάληψη έρευνες σε νοικοκυριά που χρησιμοποιούσαν χύμα ελαιόλαδο, έδειξαν ότι 7 στα 10 δείγματα που εξετάσθηκαν βρέθηκαν μη κανονικά, ποιοτικά υποβαθμισμένα ή ακατάλληλα, λόγω νοθείας, υψηλής οξύτητας, οξείδωσης ή εκτροπής από τις νόμιμες προδιαγραφές.

Το χύμα ανώνυμο προϊόν δεν αναγράφει ημερομηνία λήξης, δεν υπόκειται σε ποιοτικούς ελέγχους, δεν εγγυάται κανείς την ποιότητα και γνησιότητά του και εύκολα μπορεί να πέσει θύμα ανεύθυνων παρεμβάσεων από μεσάζοντες, υποστηρίζει η κ. Λόλα Καππάτου, χημικός μηχανικός και διευθύντρια του εργοστασίου της ΕΛΑΪΣ. Η ίδια τονίζει πως το ελληνικό ελαιόλαδο ξεχωρίζει σε σχέση με τα άλλα των χωρών της Μεσογείου, λόγω της ιδιαίτερης γεύσης τους, γι΄αυτό είναι σημαντική και η εξαγωγική δραστηριότητα αυτού του πολύτιμου και ξεχωριστού προϊόντος που παράγει η χώρα μας.