ΥΓΕΙΑ

Συνεχίζεται το σχέδιο δράσης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Συνεχίζεται το σχέδιο δράσης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Προστασία που μπορεί να φτάσει και το 95% από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο που πλήττει τις γυναίκες κάτω των 45 ετών, προσφέρει ο συνδυασμός του τεστ ΠΑΠ με τον εμβολιασμό για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV.

Το Υπουργείο Υγείας, έχει ξεκινήσει εδώ και ένα έτος σε συνεργασία με Δήμους όλης της χώρας ένα Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με δωρεάν τεστ ΠΑΠ για όλες τις γυναίκες. Ιδιαίτερη έμφαση όμως πρέπει να δοθεί και στο εμβόλιο εναντίον του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, το οποίο προλαμβάνει τη μόλυνση από τον ιό και χορηγείται, επίσης, δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γυναίκες 25-65 ετών, οι οποίες εντοπίζονται από τα δημοτολόγια και λαμβάνουν μια πρόσκληση από το Δήμο τους, με την οποία θα καλούνται να υποβληθούν σε τεστ ΠΑΠ.

Μετά την πρώτη εξέταση τραχήλου, θα λαμβάνουν πρόσκληση κάθε τρία χρόνια, μέχρι την ηλικία των 55 ετών, και στη συνέχεια κάθε πέντε χρόνια, μέχρι τα 65 τους.