ΥΓΕΙΑ

Από τι πέθανε ο Γαλέριος της Θεσσαλονίκης;

Από τι πέθανε ο Γαλέριος της Θεσσαλονίκης;

Από Γάγγραινα του Fournier πέθανε τελικά ο Αυτοκράτορας Γαλέριος της Θεσσαλονίκης

σύμφωνα με δημοσίευση Ελλήνων ερευνητών στην επίσημη ηλεκτρονική επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών, Journal of the American College of Surgeons.

Έλληνες ερευνητές από το Σύλλογο Νέων Ιατρών, ηγήθηκαν μιας διεθνούς ερευνητικής ομάδας, και κατέληξαν με δημοσίευσή τους ότι το αίτιο θανάτου του Αυτοκράτορα Γαλερίου της Θεσσαλονίκης ήταν η νόσος Γάγγραινα του Fournier.

Ο Αντώνης Κουσούλης, συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Νέων Ιατρών, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία της επιστημονικής μελέτης αρχαίων πηγών σημείωσε: «χρειάστηκε να σχηματιστεί μία ομάδα που θα αναγνωρίζει υπό διαφορετικές οπτικές γωνίες την ιστορία και τις διάφορες νόσους, ώστε να διαμορφώσουμε μία αξιόπιστη διαφορική διάγνωση πριν καταλήξουμε στη Γάγγραινα Fournier».

Ο Κωνσταντίνος Οικονομόπουλος, ερευνητής της χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Harvard της Βοστώνης και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Νέων Ιατρών, πρόσθεσε πως «η Γάγγραινα του Fournier παραμένει 1700 χρόνια αργότερα ένα σημαντικό χειρουργικό επείγον. Πρόκειται για μικροβιακής αιτιολογίας νέκρωση των έξω γεννητικών οργάνων και του περινέου, που χωρίς θεραπεία, εξαπλώνεται στις γύρω περιοχές δίνοντας ιδιαίτερα επίπονα και θορυβώδη συμπτώματα».

Σκληρός διώκτης των Χριστιανών, ο Γαλέριος πέθανε από μία «τρομερή ασθένεια» το 311, για την οποία γράφουν οι αρχαίοι συγγραφείς Λακτάντιος και Ευσέβιος.

Αυτός πρέπει να είναι και ο λόγος που ο Γαλέριος θεώρησε την «τρομερή» αυτή ασθένεια θεϊκή τιμωρία και υπέγραψε διάταγμα ανοχής, παύοντας τις διώξεις των Χριστιανών λίγο πριν το θάνατό του.

Με μια σύντομη επίσκεψη τώρα στη Θεσσαλονίκη είναι δύσκολο κανείς να αγνοήσει τα μνημεία που άφησε παρακαταθήκη στην πόλη το πέρασμα του. Ένας από τη Ρωμαϊκή Τετραρχία, ο Γαλέριος διατήρησε την αυλή του στη Θεσσαλονίκη και επί των ημερών του ανεγέρθηκε το Γαλεριανό συγκρότημα που περιλαμβάνει τη Ροτόντα, την Αψίδα, τα Ανάκτορα και τον Ιππόδρομο.