ΥΓΕΙΑ

Έξυπνοι τρόποι για να περιορίσετε την εφίδρωση

Έξυπνοι τρόποι για να περιορίσετε την εφίδρωση

Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία κάνει ξανά την εμφάνισή του ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού: η εφίδρωση. Τι ακριβώς την προκαλεί όμως και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

Ο οργανισμός μας παράγει τον ιδρώτα προκειμένου να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματος, αφού όταν αυτός εξατμίζεται από την επιφάνεια του δέρματος αφαιρεί την υπερβολική θερμότητα δροσίζοντας το σώμα.

Ο μέσος άνθρωπος έχει εκατομμύρια ιδρωροποιούς αδένες σε όλο του το σώμα, ωστόσο οι αδένες που βρίσκονται κάτω από τις μασχάλες είναι οι πιο παραγωγικοί ενώ παράγουν παράλληλα και λιπαρά οξέα λερώνοντας τα ρούχα και δυσχεραίνοντας την κατάσταση ακόμη περισσότερο.

Ωστόσο δεν είναι ο ίδιος ο ιδρώτας που μυρίζει, αφού είναι εντελώς άοσμος, αλλά τα βακτήρια του δέρματος τα οποία μεταβολίζουν τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά οξέα του ιδρώτα παράγοντας την δυσάρεστη μυρωδιά.

Υπάρχουν ωστόσο μερικές πρακτικές λύσεις οι οποίες μπορούν να μας βγάλουν από τη δύσκολη θέση.


Αποσμητικό
Η συνηθισμένη και πιο απλή λύση. Το αποσμητικό πρέπει να εφαρμόζεται σε ημερήσια βάση, ενώ καλό είναι να ελέγχετε τα συστατικά του προκειμένου να διαλέξετε το κατάλληλο που δε θα ενοχλεί το δέρμα σας. Τα αποσμητικά χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους για περισσότερα από 5.000 χρόνια, αφού σύμφωνα με τους ιστορικούς οι άνθρωποι εφάρμοζαν φυσικά αρωματικά έλαια για να καλύψουν την οσμή του σώματος.

Δροσερά υφάσματα
Σημαντικό ρόλο στον περιορισμό του ιδρώτα παίζουν και τα υφάσματα των ρούχων. Φροντίστε λοιπόν τους καυτούς καλοκαιρινούς μήνες να φοράτε ρούχα από φυσικά υφάσματα, όπως το βαμβάκι, το μαλλί, το λινό και το μετάξι, αφού απορροφούν τον ιδρώτα πριν προλάβουν τα βακτήρια να τον μεταβολίσουν. Αντίθετα, τα συνθετικά υφάσματα, όπως το νάιλον, το ρεγιόν και ο πολυεστέρας, παγιδεύουν τη θερμότητα και προκαλούν εφίδρωση.

Διατροφή
Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, η ισορροπημένη διατροφή και η κατανάλωση καφέ και αλκοόλ παίζει μεγάλο ρόλο στην εφίδρωση.
Τα καφεϊνούχα ροφήματα, τα αλκοολούχα ποτά, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και ορισμένα λαχανικά συχνά ευθύνονται για την κακοσμία του σώματος, που προέρχεται από τον ιδρώτα.

Αν παρόλα αυτά, ιδρώνετε περισσότερο από το συνηθισμένο, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν γιατρό, ώστε να διαπιστώσετε, ότι η εφίδρωση δεν προέρχεται από κάποια ιατρική πάθηση.