ΥΓΕΙΑ

Μάχη κατά του καρκίνου των ωοθηκών

Μάχη κατά του καρκίνου των ωοθηκών

Καθιερώθηκε επίσημα η σημερινή ημέρα, ως Παγκόσμια ημέρα κατά της νόσου

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου των Ωοθηκών, καθιερώνεται από φέτος η 8η Μαϊου, στην προσπάθεια καταπολέμησης μιας νόσου που έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλους τους γυναικολογικούς καρκίνους και ευθύνεται για το θάνατο 140.000 γυναικών κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Περίπου 220.000 γυναίκες διαγνώσκονται κάθε χρόνο παγκοσμίως με καρκίνο ωοθηκών και η πρόγνωση τους είναι κακή, κυρίως λόγω της έλλειψης επαρκούς προσυμπτωματικού ελέγχου. Μόνο 45% των ασθενών έχει πιθανότητες να επιζήσει για 5 έτη μετά τη διάγνωση, αντίθετα από το 90% των γυναικών με καρκίνο του μαστού και γι' αυτό το λόγο η νόσος χαρακτηρίζεται και ως «σιωπηλός δολοφόνος».

Με αφορμή την καθιέρωση της συγκεκριμένης ημέρας κατά της νόσου, η πρόεδρος της Επιτροπής για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου των Ωοθηκών κ. Elisabeth Ross, δήλωσε πως «οργανώσεις από όλον τον κόσμο ενώνουν σήμερα τις δυνάμεις τους με αφορμή την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου των Ωοθηκών, με στόχο να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και τα ΜΜΕ για την ανάγκη της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης της νόσου. Για τις ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο, καθώς και τους συγγενείς και τα κοντινά τους πρόσωπα, ο σημερινός εορτασμός αποτελεί την επιβεβαίωση της αλληλεγγύης της παγκόσμιας κοινότητας στον αγώνα τους κατά του καρκίνου. Όταν οι άνθρωποι δουλεύουν μαζί για ένα κοινό σκοπό μπορούν να πετύχουν σπουδαία πράγματα και οι επιτυχία των εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού τα τελευταία 15 χρόνια το αποδεικνύουν περίτρανα. Ήρθε η στιγμή να κάνουμε ακριβώς το ίδιο και για τον καρκίνο των ωοθηκών».

Τα συμπτώματά της νόσου ενδέχεται να είναι διφορούμενα, καθώς μπορεί να συγχέονται με συμπτώματα λιγότερο σοβαρών νόσων, ιδιαίτερα γαστρεντερικών ενοχλήσεων, οδηγώντας σε υψηλά ποσοστά περιστατικών που διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο, όταν πλέον είναι πιο δύσκολο να θεραπευτούν. Περίπου το 70% των γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών διαγιγνώσκονται στο στάδιο ΙΙΙ ή IV της νόσου, γεγονός που σημαίνει ότι ο όγκος εμφανίζεται στη μία ή και τις δύο ωοθήκες με περιτοναϊκές μεταστάσεις εκτός της πυέλου ή λεμφαδενικές μεταστάσεις (στάδιο ΙΙΙ) ή έχει ήδη κάνει μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος (στάδιο IV).

Ο μηχανισμός που οδηγεί στην ανάπτυξη της νόσου δεν είναι απόλυτα κατανοητός αλλά πιστεύεται ότι σχετίζεται με την αναπαραγωγή και την ωορρηξία. Διάφοροι παράγοντες ωστόσο, όπως το οικογενειακό ιστορικό, η προχωρημένη ηλικία, η εμμηνόπαυση, καθώς και ο επιβαρυμένος τρόπος ζωής (παχυσαρκία, κάπνισμα) μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για μια γυναίκα να εμφανίσει καρκίνο των ωοθηκών. Η συντριπτική πλειονότητα (πάνω από το 90%) των όγκων προκαλούνται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό των επιθηλιακών κυττάρων, τα οποία σχηματίζουν την επιφάνεια της ωοθήκης.