ΥΓΕΙΑ

Ένας ακόμη διάσημος καρκίνος... για τον Μάικλ Ντάγκλας

Ένας ακόμη διάσημος καρκίνος... για τον Μάικλ Ντάγκλας

Μετά την Αντζελίνα Τζολί έρχεται ο Μάικλ Ντάγκλας να μιλήσει ανοιχτά για τον δικό του καρκίνο, καθώς και για τις πιθανές αιτίες πρόκλησής του, οι οποίες σχετίζονται με τη σεξουαλική του δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα ο διάσημος ηθοποιός προσβλήθηκε από καρκίνο στη στοματική κοιλότητα, ο οποίος συνδέεται άμεσα με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, τον περίφημο ιό HPV, που μεταδίδεται με το σεξ μεταξύ των συντρόφων και φτάνει και στο στόμα, κυρίως με το στοματικό σεξ.

Οι πρώτες αναφορές για τον καρκίνο της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα (στοματοφάρυγγα) έρχονται από την Ευρώπη στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας και συγκεκριμένα από τη Σουηδία που σημείωναν μία αξιοσημείωτη αύξηση εμφάνισης αυτών των μορφών καρκίνου, κυρίως στους άνδρες. Εκτεταμένη έρευνα απέδειξε ότι πολλά περιστατικά αυτών των καρκίνων, το 1 στα 3, προκαλούνται από τον ίδιο ιό που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλους καρκίνους, τον γνωστό μας ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV. Σήμερα μεγάλες ευρωπαϊκές μελέτες υπογραμμίζουν την αυξητική τάση αυτών των καρκίνων δείχνοντας διπλασιασμό στη συχνότητα αυτών των καρκίνων από HPV από το 1979 έως σήμερα.

Οι προβλέψεις για το μέλλον με βάση την τάση που καταγράφεται είναι ότι οι καρκίνοι του στοματοφάρυγγα στις βιομηχανικές χώρες, όπου o έλεγχος των παθήσεων του τραχήλου της μήτρας με τα προγράμματα προ-συμπτωματικού ελέγχου, όπως η δοκιμασία κατά Παπανικολάου, είναι αποτελεσματικός, θα ξεπεράσουν το 2020 την επίπτωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Γιατί κυρίως τους άνδρες

Οι καρκίνοι του στοματοφάρυγγα προσέβαλλαν παραδοσιακά περισσότερο τους άνδρες και κυρίως εκείνους που κάπνιζαν πολύ καπνό ή μαριχουάνα και κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Ωστόσο αυτοί οι καρκίνοι τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιάσει επίσημη πτωτική τάση λόγω προφανώς του περιορισμού του καπνίσματος. Την ίδια στιγμή οι καρκίνοι του στοματοφάρυγγα που οφείλονται στον ιό HPV αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς.

Στοιχεία από μελέτες στις ΗΠΑ δείχνουν ότι η λοίμωξη από τον ιό HPV στο στόμα είναι τετραπλάσια από τις γυναίκες, γεγονός που εξηγεί την αυξημένη εμφάνιση και των αντίστοιχων καρκίνων στους άνδρες κατά 50% περίπου.

Ποιος είναι ο λόγος

Το κοινό εύρημα που κρύβεται πίσω από τις επιδημιολογικές παρατηρήσεις είναι η αύξηση της λοίμωξης του ιού HPV συνολικά που μεταδίδεται με μεγάλη ευκολία μεταξύ γυναικών και ανδρών και προσβάλλει και τα δύο φύλα, προκαλώντας μία σειρά από καρκίνους, όπως καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου, του αιδοίου στις γυναίκες, του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα και στα δύο φύλα και καρκίνο του πέους και του περινέου στους άνδρες.

Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος του εμβολιασμού με το εμβόλιο έναντι του ιού HPV που κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας. Στην Ελλάδα έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και χορηγείται δωρεάν σε όλα τα κορίτσια και νεαρές γυναίκες ηλικίας 12 ως 26 ετών. Το στοίχημα που παραμένει είναι να εμβολιαστούν περισσότερα κορίτσια για να ελεγχθούν συνολικά τα νοσήματα που προκαλούνται από τον ιό HPV. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο οι επιστήμονες αναλύουν την αναγκαιότητα εμβολιασμού και των αγοριών προκειμένου καταρχήν να προστατευθούνοι ίδιοι από τα νοσήματα που αναπτύσσουν αλλά και να μειωθεί η μετάδοση της λοίμωξης συνολικά. Σε χώρες όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία έχει ξεκινήσει συστηματικός εμβολιασμός και των αγοριών.