ΥΓΕΙΑ

Frozen Yogurt: Όχι και τόσο υγιεινό

Frozen Yogurt: Όχι και τόσο υγιεινό

Του Νίκου Κατσαρού, πρώην προέδρου ΕΦΕΤ, επιστημονικού συνεργάτη ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

Σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών της Χώρας μας και της Ε.Ε γιαούρτη είναι: το προϊόν το οπoίο προκύπτει μετά από πήξη αποκλειστικά και μόνο νωπού γάλακτος με την επιδράση μυκήτων που προκαλούν την ειδική προς αυτό ζύμωση. Εάν πρόκειται για παγωμένα γιαούρτια με φρούτα π.χ. φράουλα τότε αναφέρουν και το αντίστοιχο φρούτο π.χ. frozen yogurt με φράουλα.

Τoν τελευταίο καιρό έχουν κατακλείσει την αγορά καταστήματα, τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία, τα οποία πουλούν FROZEN YOGURT δηλαδή παγωμένο γιαούρτη. Το frozen yogurt δηλ. το παγωμένο γιαούρτη το οποίο βρίσκουμε είτε σε πολυκαταστήματα είτε σε αποκλειστικά προς τούτο μαγαζιά ακούστε τι πιθανότατα περιέχει:

Α) Φρουκτόζη, μαλτόζη μαλτοδεξτρίνη σιρόπι γλυκόζης, σιρόπι καλαμποκιού, ζάχαρη και σιρόπι του αντίστοιχου φρούτου. Όλα αυτά είναι διαφορετικά ονόματα για την ζάχαρη δηλαδή μπόλικη ζάχαρη και συνεπώς παχαίνουν, πουθενά, όμως, δεν το αναφέρουν, ενώ συγχρόνως διαφημίζονται ότι περιέχουν μόνο 2% λιπαρά χωρίς να λένε πόση ζάχαρη περιέχουν.

Β) Συντηρητικά: κιτρικό οξύ, σορβικό κάλι ασκορβικό οξύ κλπ

Γ) Χρώματα, καραμελόχρωμα, καρμίνες κλπ (ανάλογα με το χρώμα του φρούτου που περιέχουν). Εάν το παγωμένο γιαούρτη είναι με γεύση φράουλας τότε προστίθεται η κόκκινη χρωστική κοχενίλη ή καρμίνες που πρίν λίγες μέρες βρέθηκε σε αλλαντικά και αλλα παρόμοια προϊόντα και στα οποία απαγορεύεται η παρουσία της. Οι καρμίνες προέρχονται μετά από... ψήσιμο των σκαθαριών και μετατροπή τους σε σκόνη.

Δ) Γιαούρτη σκόνη στραγγιστό. Η γιαούρτη λοιπόν που περιέχουν ειναι σε πολλές περιπτώσεις σκόνη και μάλιστα στραγγιστή και οπωσδήποτε σε μικρές ποσότητες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν περιέχει μόνο γιαούρτη που προέρχεται απο πήξη νωπού γάλακτος.

Ε) Πηκτοματοποιητές: πηκτίνη, καρραγενάνη: Η καρραγενάνη η οποία προστίθεται για να καθιστά παχύρευστο τη γιαούρτη υπάρχουν δημοσιεύσεις οι οποίες την θεωρούν ύποπτη για έλκος του στομάχου και καρκίνους του πεπτικού συστήματος και προέρχεται από τα ερυθροφύκη.

ΣΤ) Φυτικές ίνες: ινουλίνη

Ζ) Γαλακτοματοποιητές: Ε471 (μόνο- και δι- γλυκερίδια λιπαρών οξέων)

Η) Σταθεροποιητές: Ε407 (καρραγενάνη), Ε412( κόμμι γκουάρ), Ε410( κόμμι χαρουπιών).

Θ) Τροποποιημένο άμυλο και άμυλο καλαμποκιού

Η) Ζελατίνη

Ι) Aσπαρτάμη στην περίπτωση που το προίόν είναι light.

Θα αναρωτηθεί ο αναγνώστης, έχουν καμία σχέση όλα αυτά, το ασκορβικό οξύ, η καρραγενάνη, η ζελατίνη, η πηκτίνη, η κοχενίλη, το κόμμι γκουάρ, το κόμμι χαρουπιού, τα Ε471, Ε412, Ε407 το σορβικό κάλι, το κιτρικό οξύ, το τροποποιημένο άμυλο, η μαλτόζη, η μαλτοδεξτρίνη κλπ με τη γιαούρτη; Όχι βέβαια. Όλοι γνωρίζουμε ότι η γιαούρτη είναι μία απο τις υγιεινότερες τροφές πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, ασβέστιο και άλλα μεταλλικά στοιχεία υπο μορφή ιχνοστοιχείων. Όλα αυτά τα πρόσθετα δηλαδή τα συντηρητικά, οι χρωστικές, οι γαλακτοματοποιητές, οι σταθεροποιητές, οι πηκτοματοποιητές είναι ως επί το πλείστον συνθετικές χημικές ουσίες που παρασκευάζονται στα εργαστήρια και δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα ούτε τις μακροχρόνιες επιδράσεις αυτών στον οργανισμό ούτε και η αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών στο σώμα μας.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο μπαίνουν στον οργανισμό μας περίπου πέντε κιλά απο αυτές τις ουσίες με απροσδιόριστες επιπτώσεις στην υγεία μας και για αυτό συνιστάται να αποφεύγουμε τις συσκευασμένες τροφές και να προτιμάμε φρέσκα προϊόντα, φρούτα, λαχανικά και όσπρια κάθε λογής. Βέβαια όταν οι βιομηχανίες αντιλήφθηκαν ότι οι καταναλωτές απέφευγαν τα προϊόντα με πολλά Ε τότε επέτυχαν μέσω ΕΕ να μην αναφέρεται το διακριτικό Ε ακολουθούμενο από τριψήφιο αριθμό πχ Ε128, αλλά η κατηγορία του προσθέτου πχ συντηρητικό ακολουθούμενο απο την χημική ονομασία του προσθέτου. Συνήθως η κατηγορία του προσθέτου παραλείπεται σκοπίμως, οπότε ο καταναλωτής δεν καταλαβαίνει τίποτε. Η υποκρισία και η παραπλάνηση του καταναλωτή δεν έχει όρια στο βωμό του κέρδους.

Συμπερασματικά η παγωμένη γιαούρτη δεν είναι τίποτε διαφορετικό από το γιαούρτη παγωτό και αποτελεί μέγιστη παραπλάνηση του καταναλωτή. Μάλιστα κάποιες εταιρείες με χοντρά μαύρα γράμματα αναφέρουν frozen yogurt και μετά με μικρά αχνά γράμματα yogurt ice cream.Τα συστατικά αναφέρονται με τόσο μικρά και θολά γράμματα που ούτε με μικροσκόπιο δεν διακρίνονται. Έπειτα πώς είναι δυνατόν ένα προϊόν να είναι συγχρόνως και παγωμένο γιαούρτη και γιαούρτη παγωτό μόνο τους ελεγκτικούς μηχανισμούς δεν φαίνεται να απασχολεί. Οι εταιρείες γνωρίζουν, αφού έλεγχοι δεν υπάρχουν, μπορούν να αλωνίζουν. Οι καταναλωτές ομως πρέπει να γνωρίζουν και ιδιαίτερα οι διαβητικοί, οι παχύσαρκοι, τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δυστυχώς οι καταναλωτές είναι εντελώς απροστάτευτοι και η ανυπαρξία ελεγκτικών θέτει σε κίνδυνο μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και παραπλανούν το σύνολο του πληθυσμού. Ας αναφέρουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πόσους ελέγχους πραγματοποίησαν τα τελευταια δύο χρόνια σε σύγκριση με το σύνολο παρασκευαστηρίων παγωμένου γιαουρτιού.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων