ΥΓΕΙΑ

Η δυσλεξία είναι εμφανής σε απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου

Η δυσλεξία είναι εμφανής σε απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου

Οι απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου μπορεί να επιτρέψουν τον εντοπισμό της δυσλεξίας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, ακόμα και πριν αρχίσουν να διαβάζουν, σύμφωνα με ερευνητές.

Αμερικανική ομάδα ερευνητών ανακάλυψε σημάδια σε απεικονιστικές εξετάσεις, που ήδη έχουν παρατηρηθεί σε ενήλικες με την πάθηση και ελπίζουν ότι η συγκεκριμένη εξέταση θα επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση.

Οι ερευνητές μελέτησαν 40 παιδιά προσχολικής ηλικίας και ανακάλυψαν ότι ορισμένα είχαν συρρίκνωση της περιοχής του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τους ήχους των λέξεων και τη γλώσσα. Ζήτησαν από τα παιδιά να εκτελέσουν διαφόρων ειδών τεστ πριν το διάβασμα, όπως να προσπαθούν να διακρίνουν διαφορετικούς ήχους σε λέξεις. Να σημειωθεί ότι χαμηλότερο σκορ είχαν τα παιδιά με μικρότερη τοξοειδή δεσμίδα.

Ο ερευνητής John Gabrieli δήλωσε ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς εξελίσσεται διαχρονικά. Δεν γνωρίζουμε πόσα από τα παιδιά θα εμφανίσουν προβλήματα αλλά θέλουμε να επέμβουμε πριν από αυτό και όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο το καλύτερο. Ήδη γνωρίζουμε ότι προγράμματα και παρεμβάσεις για το διάβασμα βοηθούν».