ΥΓΕΙΑ

Ποιοι θυμούνται τα όνειρά τους;

Ποιοι θυμούνται τα όνειρά τους;

Όλοι βλέπουμε όνειρα όταν κοιμόμαστε, αλλά δεν θυμόμαστε όλοι την πνευματική μας περιπέτεια την επόμενη μέρα, έτσι οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το λόγο για τον οποίο ορισμένοι άνθρωποι θυμούνται περισσότερα απ' ότι άλλοι.

Για να το διαπιστώσουν, χρησιμοποίησαν ηλεκτροεγκεφαλογράφημα για να καταγράψουν την ηλεκτρική δραστηριότητα των εγκεφάλων 36 ατόμων ενώ οι συμμετέχοντες άκουγαν μουσική στο υπόβαθρο και περιστασιακά άκουγαν το μικρό τους όνομα. Οι μετρήσεις του εγκεφάλου πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των φάσεων εγρήγορσης και ύπνου. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες χαρακτηρίστηκαν ως άτομα υψηλής ικανότητας ανάκλησης στη μνήμη καθώς ανέφεραν ότι θυμούνταν τα όνειρά τους σχεδόν κάθε μέρα, ενώ οι άλλοι μισοί χαμηλής ικανότητας ανάκλησης στη μνήμη, καθώς ανέφεραν ότι θυμούνταν τα όνειρά τους μόνο μια ή δυο φορές το μήνα.

Στη μελέτη, τα άτομα και των δυο ομάδων παρουσίασαν μείωση του κύματος Άλφα τη στιγμή που άκουγαν το όνομά τους ενώ βρίσκονταν σε φάση εγρήγορσης. Αλλά τα άτομα υψηλής ικανότητας ανάκλησης στη μνήμη παρουσίασαν περισσότερο παρατεταμένη μείωση του κύματος Άλφα που πιθανώς να αποτελεί ένδειξη πως ο εγκέφαλός τους ενεργοποιήθηκε σε μεγαλύτερο εύρος τη στιγμή που άκουσαν το όνομά τους.

Παρόλα αυτά στη φάση εγρήγορσης, τα άτομα με υψηλή ικανότητα ανάκλησης στη μνήμη παρουσίασαν μια περισσότερο σταθερή μείωση του εγκεφαλικού κύματος που ονομάζεται «κύμα Άλφα» ενώ άκουγαν το όνομά τους σε σύγκριση με τα άτομα της άλλης ομάδας.