ΥΓΕΙΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Για τη μείωση των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού όσον αφορά στο σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προειδοποιεί ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, καθώς όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του μπορεί να δημιουργήσει ένα «μη ασφαλές σύστημα περίθαλψης».


Ο ΙΣΠ χαρακτηρίζει γενικόλογη έκθεση ιδεών, που συντάχθηκε χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη, την πρόταση της Επιτροπής Σουλιώτη. Όσο για τη δεύτερη πρόταση της Επιτροπής «Υγεία εν δράσει» που συντάχθηκε μαζί με την Task Force τη χαρακτηρίζει «απαράδεκτη», με στοιχεία που «δεν ανταποκρίνονται στην υπάρχουσα πραγματικότητα του Ελληνικού χώρου».

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Βαρβάρα Αβεμοδουρά, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου τόνισε ότι «καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι βιώσιμη και αποτελεσματική, αν δεν διασφαλίζονται τα ακόλουθα:

Διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα της ΠΦΥ.

Το Δημόσιο έχει υποχρέωση να παρέχει υπηρεσίες Υγείας στους Πολίτες.

Η ΠΦΥ είναι το σημαντικότερο τμήμα της Περίθαλψης, στην οποία πρέπει να περιλαμβάνεται και η πρόληψη.

Επ΄ ουδενί δεν θα δεχθούμε αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των Ιατρών που υπηρετούν στην ΠΦΥ-ΕΟΠΥΥ.

Θα αντισταθούμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια συμπλήρωσης του αριθμού των ατόμων της κινητικότητας-διαθεσιμότητας με τους υπηρετούντες στην ΠΦΥ-ΕΟΠΥΥ (Κέντρα Υγείας ΠΦΥ κλπ.), καθώς και τους συμβεβλημένους κλινικούς και εργαστηριακούς Ιατρούς.

Οι υπεύθυνοι που έφεραν σε οικονομικό αδιέξοδο τον ΕΟΠΥΥ, δεν μπορούν να συντάσσουν νέες μεταρρυθμίσεις.

Τονίσαμε γιατί 'απαξιώθηκαν' οι Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ διώχνοντας κόσμο, τους μεν εργαζόμενους μη ανανεώνοντας συμβάσεις, μη κάνοντας προσλήψεις Ιατρικού προσωπικού, εφαρμόζοντας τα τηλεφωνικά ραντεβού που στοίχιζαν όσο μία ιατρική επίσκεψη, έχοντας τα εργαστήρια χωρίς αναλώσιμα και τους κατά πράξη και περίπτωση συμβεβλημένους Ιατρούς απλήρωτους για ένα χρόνο».