ΥΓΕΙΑ

Έρχεται εβδομάδα κινητοποιήσεων στα νοσοκομεία

Έρχεται εβδομάδα κινητοποιήσεων στα νοσοκομεία

Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, αντιδρώντας στο νέο κύμα διαθεσιμότητας στο ΕΣΥ, που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα.

Ήδη πραγματοποιούνται στάσεις εργασίας και γενικές συνελεύσεις σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, με τις κινητοποιήσεις να κορυφώνονται με τη γενική απεργία της Τετάρτης 9/4.

Από την προσεχή Τρίτη 8 Απριλίου, οι γιατροί των πρώην θεραπευτηρίων IRA που εντάχθηκαν στο ΕΣΥ, οι οδηγοί μονάδων Υγείας του ΕΣΥ και οι φύλακες των νοσοκομείων τίθενται σε διαθεσιμότητα ενός μηνός.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, οι γιατροί και οι φύλακες επανατοποθετούνται σε θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα νοσοκομεία όπου εργάζονται, ενώ οι οδηγοί ΕΣΥ μεταφέρονται στο ΕΚΑΒ.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι n εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε υπολειτουργία νευραλγικά τμήματα του ΕΣΥ.

Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στον Άγιο Σάββα, που προειδοποιεί ότι λόγω της διαθεσιμότητας 67 γιατρών θα σταματήσουν να λειτουργούν ή θα υπολειτουργούν το Ακτινοδιαγνωστικό, το Παθολογοανατοµικό Εργαστήριο, το Ιατρείο Πόνου, n B' κλινική µαστού και το ακτινοθεραπευτικό Τµήµα.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο σχεδιάζει την κάλυψη των κενών αυτών με προσωρινή μετακίνηση γιατρών από άλλες μονάδες.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων η ΠΟΕΔΗΝ έχει εξαγγείλει τις εξής δράσεις:

- Δράσεις στα Νοσοκομεία: Περιοδείες, συγκεντρώσεις, γενικές συνελεύσεις.

- Την Δευτέρα 7/4 και την Τρίτη 8/4 Γενικές Συνελεύσεις και περιοδείες των Δ.Σ. των Σωματείων στα Νοσοκομεία για την προετοιμασία της Πανεργατικής Απεργίας.

- Την Τετάρτη 9/4/2014 συμμετοχή στην 24ωρη Πανεργατική Πανελλαδική Απεργία της ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ. Προσυγκέντρωση 10.00πμ έξω από το Υπουργείο Υγείας.

- Την Πέμπτη 10/4/2014 Συγκέντρωση των Οδηγών 10.00πμ στα Γραφεία της ΠΟΕΔΗΝ για συντονισμό της Δράσης. Για την περιφέρεια θα γίνουν αντίστοιχες συγκεντρώσεις με πρωτοβουλία των Περιφερειακών Γενικών Συμβούλων και των Πρωτοβάθμιων Σωματείων.

- Την Παρασκευή 11/4/2014 5ωρη Στάση Εργασίας των Νοσοκομείων όλης της χώρας. Για το λεκανοπέδιο συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας 12 το μεσημέρι και για την περιφέρεια έξω από τις Υγειονομικές Περιφέρειες επίσης στις 12 το μεσημέρι.

- Από 28 Απρίλη 15νθήμερο Δράσεων για την Υγεία που θα κορυφωθεί με νέα 24ωρη Πανυγειονομική Απεργία σε συνδιοργάνωση με τις άλλες Ομοσπονδίες της Υγείας.

Στο έλεος του Θεού τα νησιά ενόψει Πάσχα

Την Παρασκευή, ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, απέστειλε στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, επιστολή διαμαρτυρίας για τη διαθεσιμότητα των οδηγών ασθενοφόρων ΕΣΥ, προειδοποιώντας ότι µε τη διαθεσιμότητα θα δημιουργηθεί πρόβλημα µε την εξυπηρέτηση νησιωτικών υγειονομικών μονάδων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «n αρµοδιότητα του ΕΚΑΒ στα νησιά καλύπτει (και αυτό μετά δυσκολίας) µόνο επείγουσες μεταφορές, ενώ οι διακομιδές τις οποίες μέχρι τώρα κάλυπταν τα κατά τόπους ασθενοφόρα, ανατίθενται στους ίδιους τους ασθενείς», ζητώντας να εξαιρεθούν από τη διαθεσιμότητα οι οδηγοί ΕΣΥ της νησιωτικής Ελλάδας ειδικά την περίοδο αυτή και υπενθυμίζει ότι ειδικά λόγω των διακοπών του Πάσχα, οι ανάγκες θα αυξηθούν λόγω των επισκεπτών.

Διαβάστε επίσης:

Οι φαρμακοποιοί τα ...ξαναλένε στο συνέδριό τους στην Helexpo