ΥΓΕΙΑ

«Λείπουν» 30 εκατ. ευρώ για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

«Λείπουν» 30 εκατ. ευρώ για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Συνάντηση με τον Επίτροπο Απασχόλησης Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της Ε.Ε, Λάζλο Άντορ, είχε η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα την Τρίτη.


Η Κατερίνα Παπακώστα ενημέρωσε εκτενώς για τα θέματα της ψυχικής υγείας και την πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης τον Ευρωπαίο Επίτροπο, τονίζοντας ότι ο τομέας αυτός αποτελεί υψηλή προτεραιότητα της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Ειδικότερα, έχει ολοκληρωθεί και εφαρμόζεται ήδη, με την έκδοση των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων, ο νέος τρόπος χρηματοδότησης των μονάδων ψυχικής υγείας, με βάση το κόστος ανά ωφελούμενο και τον τύπο μονάδας.

Επίσης, ενημέρωσε τον Επίτροπο για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης των μονάδων ψυχικής υγείας και την τήρηση ηλεκτρονικής βάσης για όλα τα στοιχεία και τα κριτήρια αδειοδότησης των υφιστάμενων Μονάδων Ψυχικής Υγείας.

Τέλος, σχετικά με το μετασχηματισμό των ψυχιατρικών νοσοκομείων και τη μετάβαση από την ασυλικού τύπου περίθαλψη στην κοινοτική φροντίδα, η Κατερίνα Παπακώστα επεσήμανε ότι προχωρούν οι ενέργειες, ώστε να επιτευχθεί πλήρως ως τα τέλη του 2015. Επεσήμανε ωστόσο, ότι για να προχωρήσει με σταθερά βήματα η εν λόγω προσπάθεια, απαιτείται πρόσθετη χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Το πρώτο «αγκάθι» στις σχέσεις Βορίδη-νοσοκομειακών γιατρών