ΥΓΕΙΑ

Ευαγγελισμός: 15 νέα χειρουργικά τραπέζια «ζητούν» προσωπικό

Ευαγγελισμός: 15 νέα χειρουργικά τραπέζια «ζητούν» προσωπικό

Τον κίνδυνο να μην λειτουργήσουν τα νέα χειρουργεία του Ευαγγελισμού, λόγω έλλειψης προσωπικού, επισημαίνει ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του νοσοκομείου, και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΝΑΠ, Ηλίας Σιώρας.


Κατά την προγραμματισμένη συνάντηση του Δ.Σ της ΕΙΝΑΠ με τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τέθηκαν τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τη δημόσια υγεία και τους νοσοκομειακούς γιατρούς, όπως η ανάγκη προσλήψεων, η καταβολή δεδουλευμένων, οι εφημερίες, η χρηματοδότηση των νοσοκομείων. Ωστόσο, οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση τις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων, των ασθενών και των υγειονομικών, τονίζει ο κ. Σιώρας.

Με αφορμή τους νέους οργανισμούς των νοσοκομείων, τέθηκε και το ζήτημα των νέων χειρουργείων του Ευαγγελισμού και ποια είναι η πρόβλεψη της 1ης ΥΠΕ για τη λειτουργία τους. Ήδη η πρώτη φάση του έργου συνολικού κόστους 30 εκατ. ευρώ –που όπως τονίζει ο κ. Σιώρας έγινε με χρήματα του ελληνικού λαού, ενώ εμφανίζεται ως δωρεά της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο της κοινοτικής οδηγίας περί Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης- έχει ολοκληρωθεί, με 15 χειρουργικά τραπέζια να είναι κατασκευαστικά έτοιμα. Στη δεύτερη φάση θα προστεθούν 8 χειρουργικά τραπέζια ακόμα, σε δύο περίπου χρόνια.

Το γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους εργαζόμενους του Ευαγγελισμού, είναι ότι έχει εξαγγελθεί η πρόσληψη 22 νοσηλευτών με σύμβαση που καλύπτει διάστημα μόλις 7 μηνών και οι οποίοι θα κληθούν να καλύψουν τις επιπλέον ανάγκες των νέων χειρουργείων. «Επίσης, είναι γνωστό ότι η χρηματοδότηση των συμβασιούχων θα γίνει με κονδύλια ΕΣΠΑ και θα είναι του τύπου των γνωστών συμβάσεων μέσω ΜΚΟ που πολλοί χαρακτήρισαν ως δουλεμπόριο» αναφέρει ο κ. Σιώρας.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα λειτουργούν 12 χειρουργικά τραπέζια με μεγάλες ελλείψεις, εξαιτίας των οποίων οφείλονται στο προσωπικό χιλιάδες ρεπό, ενώ με δυσκολία παίρνει τις κανονικές άδειες, επισημαίνει ο κ. Σιώρας. Ενδεικτικό των αναγκών είναι ότι υπάρχει εισήγηση από όργανα του νοσοκομείου, για προσλήψεις 52 μόνιμων υγειονομικών, κυρίως νοσηλευτών, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν αξιοπρεπώς οι 15 καινούριες χειρουργικές αίθουσες.

Γίνεται έτσι φανερό ότι οι επτάμηνες συμβάσεις για τις θέσεις των 22 νοσηλευτών που έχουν εξαγγελθεί απέχουν πολύ από το να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες του νοσοκομείου.

Τέλος, ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του Ευαγγελισμού και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας Αττικής, τονίζει: «Ενημερώνουμε τους συναδέλφους και όλους τους ενδιαφερόμενους ότι όχι μόνο δεν θα δεχθούμε τέτοιου είδους λειτουργία των νέων χειρουργείων, αλλά θα διατρανώσουμε με κάθε τρόπο ακόμα και κατά τη διάρκεια της οποιασδήποτε φιέστας (εγκαινίων) την ανάγκη για πρόσληψη δεκάδων μόνιμων συναδέλφων για την ασφαλή και αξιοπρεπή λειτουργία των νέων χειρουργείων».

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΝΑΠ: Οριστική απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ