ΥΓΕΙΑ

Συναυλία ενάντια στο κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων

Συναυλία ενάντια στο κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων

- Δραματικές συνθήκες στην Ψυχιατρική κλινική του Ευαγγελισμού

Συναυλία αλληλεγγύης ενάντια στο κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων διοργανώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ (Δαφνί) σήμερα, Δευτέρα 6 Οκτωβρίου, στις 18:00 στην πύλη του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την αντιδραστική, όπως τη χαρακτηρίζουν, ψυχιατρική μεταρρύθμιση, που υλοποιεί η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η πληρότητα του νοσοκομείου μας είναι 130% και εισάγονται κάθε χρόνο 2.500 περιστατικά. Αυτή τη στιγμή έχει 1.200 λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, από τους οποίους οι 800 περίπου διαβιούν σε στεγαστικές δομές (οικοτροφεία, ξενώνες και προστατευόμενα διαμερίσματα) σε όλη την Αττική και οι υπόλοιποι λαμβάνουν υπηρεσίες στις ψυχιατρικές κλινικές. Επιπλέον διαθέτει 2 κέντρα ψυχικής υγείας στους Αγίους Αναργύρους και στο Περιστέρι, όπου εξυπηρετούνται 26.000 περιστατικά το χρόνο.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο ή να οδηγηθούν σε ιδιώτες.

Διεκδικούμε:

- Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν ψυχική υγεία με ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ κάθε μορφής επιχειρηματικής δραστηριότητας (Μ.Κ.Ο.-ΙΔΙΩΤΗΣ) και πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Όχι στο κλείσιμο του Ψ.Ν.Α. Καμιά μεταφορά κλινικών-υπηρεσιών (διοικητικών-τεχνικών). Καμιά ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ-ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΑΠΟΛΥΣΗ.

- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες για την κάλυψη των διευρυμένων αναγκών των μονάδων και των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ.

Οι εργαζόμενοι καλούς τους συγγενείς των χρηστών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, άνεργους, συνδικάτα, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, κοινωνικούς φορείς να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους.

Στη συναυλία συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αλκαίου Λένα, Ανδρεάτος Γεράσιμος, Ανεστόπουλος Θάνος («Διάφανα Κρίνα»), Δήμας Βασίλης, Θαλασσινός Παντελής, Λέκκας Βασίλης, Παρίσης Κώστας («Υπόγεια Ρεύματα»), Σαρρής Γιώργος, Στίγκα Θεοδοσία, Χαλκιάς Λάκης, Χατζηευσταθίου Σταμάτης, ενορχήστρωση από τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη. Συγκροτήματα: «ΑΜΥΜΩΝΗ» - τα κορίτσια της Αμυμώνης με τη Μουσικοθεραπεύτρια, Ευαγγέλλου Πελίνα - «Ρεμπετοκαφενές» (Αιγάλεω), «Υπεραστικοί», Μουσικό συγκρότημα 18 ΑΝΩ, Μουσικό συγκρότημα Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων - Κηδεμόνων - Φίλων ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες, απαγγελία ποιημάτων από τους ηθοποιούς Καραγιώργη Νίκο και Παπαδημητρίου Μάνια, ο Γραικούσης Άρης στο πιάνο.

Η διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών εξέδωσε απάντηση σχετικά με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία 10 χρόνια έχουν κλείσει οριστικά 5 από τα 9 ψυχιατρεία της χώρας και από τους 4.500 χρόνιους ασθενείς που υπήρχαν στα ψυχιατρεία, σήμερα έχουν απομείνει μόνο 240. Ας μας φέρουν το όνομα και το επίθετο ενός χρόνιου ασθενούς από τους 4.260 που αποασυλοποιήθηκαν και ο οποίος ζει σε παγκάκι ή κάτω από γέφυρα».

Επίσης, διευκρινίζεται ότι στη διαδικασία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, η οποία τονίζεται ότι θα ολοκληρωθεί, δεν θα υπάρξουν απολύσεις ή διαθεσιμότητα εργαζομένων. «Όλοι οι εργαζόμενοι αλλά και άλλοι που έχει προγραμματιστεί να προσληφθούν, θα αξιοποιηθούν στο νέο τοπίο υπηρεσιών ψυχικής υγείας για το οποίο η Ελλάδα θα είναι υπερήφανη», καταλήγει η διοίκηση του ΨΝΑ.

Πάντως, η ψυχιατρική μεταρρύθμιση του υπουργείου Υγείας βρίσκει έντονες αντιδράσεις και από το προσωπικό των γενικών νοσοκομείων, στα οποία θα κατευθύνονται οι ψυχιατρικοί ασθενείς. Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία των εργαζομένων στην Ψυχιατρική Κλινική του Γ.Ν. Αθηνών «Ευαγγελισμός», για τις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών, οι οποίοι γνωστοποιούν εγγράφως τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα της κλινικής στον διοικητή του νοσοκομείου, τη διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και τη διευθύντρια της Ψυχιατρικής Κλινικής.

«Οι συνθήκες νοσηλείας των ασθενών έχουν περάσει προ πολλού το κατώφλι της στοιχειώδους υγιεινής και ασφάλειας. Η σύντομη περιγραφή που θα σας παραθέσουμε δεν μπορεί να αποδώσει την ολοκληρωμένη και σαφώς δυσμενέστερη απ' την περιγραφή κατάσταση.

Από την εποχή του μεγάλου σεισμού στην Αθήνα (Σεπτ. 1999) η Ψ/Χ κλινική του Ευαγγελισμού είναι υποχρεωμένη να δέχεται εισαγγελικές παραγγελίες για εξέταση και ακούσιες νοσηλείες. Μολονότι οι προδιαγραφές της κλινικής ήταν για 20 κλίνες και μάλιστα εκούσιας νοσηλείας , σήμερα η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και έχει ως εξής:

Ο αριθμός των ασθενών είναι συχνότατα υπερδιπλάσιος της δύναμης των κλινών. Με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να νοσηλεύονται σε φορεία (πλάτους μόλις 55-60 εκ.) στο διάδρομο. Ο κίνδυνος για πτώσεις και τραυματισμούς είναι μεγάλος δεδομένου ότι οι ασθενείς μας λαμβάνουν νευροληπτικά και ψυχιατρικά φάρμακα που στις συνήθεις παρενέργειές τους έχουν ζάλη, αστάθεια και μείωση της αρτηριακής πίεσης. Φανταστείτε πόσο πιο επικίνδυνο γίνεται το σκηνικό εάν χρειαστεί να καθηλωθεί μηχανικά (με ιατρική εντολή) κάποιος ασθενής για την ασφάλειά του ή των υπολοίπων επί του φορείου στο διάδρομο.

Αναλογιστείτε δε ότι για τους ψυχικά πάσχοντες είναι απόλυτη ανάγκη η εμπέδωση της έννοιας του προσωπικού χώρου αλλά και της μείωσης των εξωτερικών ερεθισμάτων (χρειάζονται δηλ. συνθήκες ηρεμίας). Αυτό που συμβαίνει όμως είναι τα ακριβώς αντίθετα. Ούτε προσωπικός χώρος υπάρχει, ούτε ηρεμία. Επιπλέον λόγω της αποδιοργανωμένης συμπεριφοράς αρκετών ασθενών δημιουργούνται συμπλοκές μεταξύ τους, με αφορμή της αρπαγής προσωπικών αντικειμένων του ενός από τον άλλο ή την κατάληψη του φορείου του ενός από τον άλλο.

Η έλλειψη ζωτικού ελεύθερου χώρου και το πολυάριθμο των ασθενών καθιστούν απάνθρωπες τις συνθήκες νοσηλείας, πέρα από κάθε γνωστή συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάθε νομοθεσία προδιαγραφών ασφαλούς λειτουργίας ψυχιατρικού τμήματος. Μάλιστα η Ψ/Χ κλινική λειτουργεί στον 9ο όροφο του κτιρίου ΑΧΕΠΑ, και προφανώς δεν έχει χώρο προαυλισμού.

Η σώρευση αρκετών χρόνιων ψυχιατρικών –κοινωνικών περιστατικών δυσχεραίνει περαιτέρω το έργο μας.

Η κατάσταση περιπλέκεται πολλαπλασιαστικά εάν τα περιστατικά έχουν και άλλα παθολογικά προβλήματα, όπου μπορεί να χρειαστεί να γίνουν νοσηλευτικές πράξεις και παρεμβάσεις στο διάδρομο, παρουσία αρκετών άλλων ασθενών (π.χ αιμοληψίες, αλλαγές τραυμάτων, φροντίδα ατομικής υγιεινής, κλπ), κατάσταση που προσβάλλει την αξιοπρέπεια των ασθενών .

Οι παράγοντες κινδύνου αυξάνονται γεωμετρικά με την φροντίδα των ασθενών στο διάδρομο, επειδή οι ασθενείς μας μπορεί να είναι ασταθείς, απρόβλεπτοι και δυνητικά επικίνδυνοι. Οποιοδήποτε αντικείμενο φροντίδας ή νοσηλείας στο διάδρομο της κλινικής μπορεί να υφαρπαχθεί και να καταστεί επικίνδυνο «επιθετικό όπλο» (π.χ μία μεταλλική στήλη ροής του ορού, το στατώ, θα ήταν καταστροφικό στα χέρια κάποιου διεγερτικού ασθενή).

Φανταστείτε τι ακραίο μπορεί να συμβεί εάν ένας ασθενής επιτεθεί σε κάποιον άλλο, έχοντας αρπάξει κάποιο αντικείμενο της φροντίδας.
Σημειωτέον, ήσυχο δωμάτιο (απομόνωσης), δεν υπάρχει στην κλινική παρότι οι διεθνείς προδιαγραφές προβλέπουν για κάθε 10 κλίνες νοσηλείας ένα ήσυχο δωμάτιο.

Αρνητικό αξιοσημείωτο είναι και η παντελής έλλειψη πυρανίχνευσης.

Αλλά πέραν όλων αυτών εργαζόμαστε σε ένα χώρο νοσοκομείου και δεν μπορούμε να προσφέρουμε ούτε συνθήκες ασφάλειας, αλλά ούτε και συνθήκες υγιεινής.

Για όλους αυτούς τους ασθενείς που βρίσκονται στο διάδρομο (αρκετά συχνά πάνω από 20 ασθενείς) υπάρχουν μόνο 2 τουαλέτες και 2 ντουζιέρες. Η αναμονή για τη χρήση της τουαλέτας και το απλό πλύσιμο των χεριών είναι μεγάλη. Αυτό αποτρέπει τους ασθενείς από τη χρήση των καλών συνηθειών υγιεινής με αποτέλεσμα συχνά να έχουμε κρούσματα ομαδικής γαστρεντερίτιδας. Τους χειμερινούς μήνες λόγω του συγχρωτισμού έχουμε αδιάλειπτα λοιμώξεις του αναπνευστικού επί των ασθενών .

Με τι ψυχολογική διάθεση θα αποδεχθεί κάποιος ασθενής την αναγκαστική και ακούσια νοσηλεία του όταν δεν του προσφέρουμε κρεβάτι, ατομικό χώρο, τουαλέτα... και εν τέλει ασφαλή νοσηλεία;

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με μια σειρά παραμέτρων όπως η φυσική εξάντληση και επαγγελματική εξουθένωση του προσωπικού, αλλά και η αυξημένη επικινδυνότητα μέσα στην οποία ασκούμε τα καθήκοντά μας, δημιουργούν τις αθροιζόμενες αλλά και γεωμετρικά πολλαπλασιαζόμενες συνθήκες που θα οδηγήσουν σε τραγικά συμβάματα.

Υπό τις δεδομένες προαναφερθείσες καταστάσεις αδυνατούμε να παρέχουμε ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας στους ασθενείς. Υπάρχει δε και εύλογα, εκφραζόμενος ο κίνδυνος για την σωματική ακεραιότητα των ασθενών και των εργαζομένων.

Από την πλευρά μας, εμείς ως εργαζόμενοι και δημόσιοι λειτουργοί δεν αποποιούμαστε των υπηρεσιακών μας ευθυνών, αλλά επισημαίνουμε εγγράφως τα δραματικά προβλήματα της λειτουργίας της Ψ/Χ κλινικής του Ευαγγελισμού, ώστε να μην χρεωθούμε και την ευθύνη που αναλογεί στην έλλειψη υποδομών.

Επειδή θεωρούμε ότι είναι πιθανό υπό τις δεδομένες συνθήκες να έχουμε κάποιο σύμβαμα, σας ενημερώνουμε ώστε να κάνετε ό,τι μπορείτε για την καλυτέρευση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας της νοσηλείας των ασθενών.

Τέλος σας τονίζουμε ξανά ότι κατά τωρινή μας λειτουργία, η δύναμη των ασθενών είναι υπερδιπλάσια των κλινών νοσηλείας (συνήθως 40 έως 50 ασθενείς, για τις 20 κλίνες νοσηλείας)».

Διαβάστε επίσης:

Κ. Παπακώστα: Επίσκεψη στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

Κλείνουν τα ψυχιατρεία με εντολή της Ευρώπης

«Οδηγείται σε κατάρρευση η ψυχιατρική μεταρρύθμιση»

ΨΝΑ-Δαφνί: «Αιφνιδιαστικό» κλείσιμο καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι