ΥΓΕΙΑ

Λουμπάγκο: Τι να κάνετε όταν τα πράγματα δυσκολέψουν

Λουμπάγκο: Τι να κάνετε όταν τα πράγματα δυσκολέψουν

Η οσφυαλγία (από τις λέξεις οσφύς =μέση και άλγος =πόνος), αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε λουμπάγκο, είναι πόνος χαμηλά στην πλάτη και αποτελεί σύμπτωμα που αφορά κάθε πόνο στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Το 80% των ανθρώπων επηρεάζεται κάποια στιγμή στη ζωή τους από οσφυαλγία, ενώ η πάθηση ενοχοποιείται για το περίπου 25% των προσωρινών αναπηριών και το 40% των μόνιμων.

Αντιμετώπιση

Τι να κάνετε όταν πάθετε λουμπάγκο ή οξεία οσφυαλγία

Παυσίπονα

Τα μυοχαλαρωτικά φάρμακα ανακουφίζουν από τους πόνους καλύτερα από τα απλά παυσίπονα. Τα λαμβάνετε πάντα με συνταγή γιατρού και σύμφωνα με τις οδηγίες.

Κρέμες

Κάντε μασάζ με θερμαντικές κρέμες καψαϊκίνης, τοποθετήστε στο σημείο που εκδηλώνεται ο πόνος ζεστά επιθέματα και κάντε μπάνια σε ζεστή πισίνα. Θα χαλαρώσουν τους μύες και θα σας ανακουφίσουν από τους πόνους.

Αποφύγετε το σκύψιμο, τα βάρη και τις χαμηλές καρέκλες.

Ακολουθήστε ήπια δραστηριότητα

Ενδυναμώστε με ασκήσεις τους μύες που υποστηρίζουν τη σπονδυλική στήλη, ώστε να αποτρέψετε τη δυσκαμψία.

Χρόνια οσφυαλγία

Εάν πάσχετε από χρόνια οσφυαλγία, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό. Οι φυσικοθεραπείες προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο, τα αποτελέσματα όμως είναι παροδικά.

Είναι απαραίτητο να ενδυναμώνετε τους ραχιαίους και τους κοιλιακούς μύες και να προσέχετε τη στάση του σώματός σας, ώστε να μην επιβαρύνετε επιπλέον τη μέση σας.

Πρόληψη

Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της υποτροπής του πόνου παίζει η αποφυγή της καθιστικής ζωής και η ένταξη της άσκησης στην καθημερινότητα.

Οι κύριες μυϊκές ομάδες που πρέπει να γυμνάζετε είναι οι μύες της μέσης (κοιλιακοί, ραχιαίοι, γλουτιαίοι). Αθλήματα που γυμνάζουν συνολικά το σώμα, όπως η κολύμβηση, πρέπει να προτιμούνται.

Εάν κάνετε καθιστική εργασία θα πρέπει να αποφεύγετε την πολύωρη παραμονή στην ίδια θέση και να γίνονται συχνά διαλείμματα με διατατικές ασκήσεις.

Στην οδήγηση θα πρέπει να διατηρείτε το κάθισμα του αυτοκινήτου σε όρθια θέση και κοντά στα πετάλια, ώστε να διατηρείται η φυσιολογική λόρδωση της μέσης.
Όταν κοιμάστε τέλος, θα πρέπει το σώμα σας να είναι σε ευθεία θέση και το στρώμα να μη «βουλιάζει» ή να είναι μαλακό. Προμηθευτείτε ένα ανατομικό στρώμα ή τοποθετήστε μερικές επίπεδες σανίδες κάτω από αυτό που ήδη έχετε για να το ενισχύσετε.

Πλήρης ενημέρωση για όλα τα θέματα υγείας στο www.onmed.gr.

Σχετικές ειδήσεις