ΥΓΕΙΑ

Πίστωση χρόνου από την ΕΝΕ στη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Πίστωση χρόνου από την ΕΝΕ στη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Δεν προχωρά η Ένωση Νοσηλευτών-τριών Ελλάδας (ΕΝΕ) σε άμεση αναστολή εκτέλεσης εκ μέρους των νοσηλευτών, όλων των πράξεων οι οποίες δεν τους αναλογούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 351/1989 και του ΠΔ 157/1991 και περιγράφονται ως καθήκοντα ιατρών, όπως η λήψη αίματος, η φλεβοκέντηση και καθετηριασμός περιφερικών αγγείων, η περιποίηση κατακλίσεων, ο καθετηριασμός ουροδόχου κύστης κ.α.

Όπως δήλωσε στο Newsbomb.gr o πρόεδρος της ΕΝΕ, Δημήτρης Σκουτέλης, η Ένωση παρέχει ένα χρονικό περιθώριο στη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε να ενημερωθεί και να μην αιφνιδιαστεί από μία διακοπή της εκτέλεσης των πράξεων, η οποία θα έφερνε πιθανώς αναστάτωση και στους ασθενείς.

Μάλιστα, η πρώτη συνάντηση της ΕΝΕ με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Ανδρέα Ξανθό αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στην ημέρα.

Στη συγχαρητήρια επιστολή που απέστειλε η ΕΝΕ στη νέα ηγεσία του υπουργείου, τονίζεται ότι χρήζει άμεσης θεσμικής αντιμετώπισης η περιγραφή και νομοθέτηση των νοσηλευτικών πράξεων, θέμα το οποίο προκάλεσε την οργή των νοσηλευτών για τον προηγούμενο υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη.

Ο κ. Βορίδης λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, εξέδωσε Υπουργική Απόφαση η οποία περιέγραφε τα νοσηλευτικά καθήκοντα και στη συνέχεια την ανακάλεσε με νεότερη.

Πάντως, σε περίπτωση μη ευόδωσης των διαπραγματεύσεων με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η ΕΝΕ θεωρεί σκόπιμη την άμεση διακοπή εκτέλεσης από τους νοσηλευτές των εξής πράξεων:

Ηλεκτροκαρδιογράφημα

Κοπή ραμμάτων

Περιποίηση στομίας

Μέτρηση κορεσμού οξυγόνου

Εκτέλεση mantoux

Περιποίηση τραυμάτων και τομών

Δράσεις εκπαίδευσης ασθενών και μελών των οικογενειών τους

Περιποίηση κατακλίσεων

Φλεβοκέντηση και καθετηριασμό περιφερικών αγγείων

Λήψη αίματος

Εξέταση αίματος και ούρων για σάκχαρο και οξόνη με stick

Λήψη βρογχικών υλικών για διαγνωστικούς σκοπούς

Περιποίηση τραχειόστομου- ενδοτραχειακού σωλήνα

Παρακέντηση fistula

Καθετηριασμός ουροδόχου κύστης

Μέτρηση κεντρικής φλεβικής πίεσης

Ρινογαστρική διασωλήνωση (Levin)

Μετάγγιση αίματος και παραγώγων

Πλύσεις ουροδόχου κύστης, οφθαλμών, ώτων, παραρρινικών κοιλοτήτων και συριγγίων

Όπως τονίζει, δεν δημιουργείται πρόβλημα στα νοσοκομεία από μία τέτοια κίνηση, καθώς το σύνολο των πράξεων αυτών μπορεί να εκτελείται από το ιατρικό προσωπικό (ΠΔ 157/1991).

Η κόντρα με την ιατρική κοινότητα μπορεί να ξέσπασε με αφορμή το αίτημα «συνταγογράφησης» από τη μεριά των νοσηλευτών -ή της «παραγγελίας φαρμακευτικού υλικού» σύμφωνα με τη διατύπωση που προτιμήθηκε- ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Σκουτέλη, ο πραγματικός λόγος ήταν η άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου στην κοινότητα. Αυτό σημαίνει ότι νοσηλευτές θα μπορούσαν να παρέχουν ιδιωτικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Πάντως, η ΕΝΕ έχει ζητήσει τη διευθέτηση του θέματος τουλάχιστον των νοσηλευτικών πράξεων μέσα στον επόμενο μήνα.

Σχετικές ειδήσεις