ΥΓΕΙΑ

Η ακράτεια μπορεί να θεραπευτεί

Η ακράτεια μπορεί να θεραπευτεί

Ως ακράτεια ορίζεται η συνεχής ή παροδική αδυναμία ελέγχου των αερίων, υγρών ή και κοπράνων από τον σφιγκτηριακό μηχανισμό του πρωκτού.

Ο σφιγκτήρας αποτελείται από μυς και νευρικές απολήξεις οι οποίες ενημερώνουν για την πληρότητα του εντέρου, ρυθμίζουν την εγκράτεια και επιτρέπουν την ελεγχόμενη αποβολή αερίων και κοπράνων. Η μη σωστή λειτουργία (ανεπάρκεια ) του μηχανισμού εγκράτειας μπορεί να οδηγεί σε απώλεια αερίων και λέκιασμα εσωρούχων (ελαφρά ακράτεια), σε απώλεια υγρών, βλέννας και αερίων (μερική ακράτεια) ή και την απώλεια σχηματισμένων κοπράνων (ολική ακράτεια).

H ακράτεια του εντέρου είναι μια μορφή αναπηρίας με σημαντικές επιπτώσεις για τους ασθενείς καθώς πολλοί αλλάζουν τον τρόπο ζωής τους και κλείνονται στον εαυτό τους, αποφεύγουν τις κοινωνικές σχέσεις και επαφές με άλλους ανθρώπους. Επιπλέον, αποφεύγουν να μιλούν για το πρόβλημά τους ακόμη και στο γιατρό τους πιστεύοντας (λανθασμένα) ότι η ακράτεια είναι μια φυσιολογική συνέπεια της γήρανσης ή του τοκετού, αγνοώντας τις διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν.

Σύμφωνα με στατιστικές ένα σημαντικό μέρος του γενικού πληθυσμού που ενδέχεται να φτάνει έως και 10% βιώνει κάποια μορφή ακράτειας. Αν και συναντάται συχνότερα στα άτομα της τρίτης ηλικίας, η ακράτεια μπορεί να αφορά άτομα όλων των ηλικιών ακόμα και παιδιά, ενώ είναι πιο κοινή στις γυναίκες. Περίπου το ένα τρίτο των γυναικών που έχουν τεκνοποιήσει έχουν κάποιας μορφής ακράτεια, η οποία μπορεί να παρουσιαστεί άμεσα μετά τη γέννα ή στη μετέπειτα ζωή.

Αίτια

Η ακράτεια μπορεί να ενεργοποιηθεί από κάποιο συγκεκριμένο γεγονός ή να αναπτυχθεί προοδευτικά χωρίς κάποιο συγκεκριμένο αίτιο. Στα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν σε ακράτεια περιλαμβάνονται η σοβαρή δυσκοιλιότητα, η έντονη διάρροια, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η νόσος του Crohn ή ελκώδης κολίτιδα, κάποια βλάβη από τοκετό, ο ελαττωμένος μυϊκός τόνος, ορθοπρωκτικές επεμβάσεις (π.χ. αιμορροϊδεκτομή), η ακτινοθεραπεία στην περιοχή, επεμβάσεις αφαίρεσης όγκων από την πύελο, ατυχήματα ή άλλα τραύματα του σφιγκτήρα μυ, γενετικές ανατομικές ανωμαλίες, νευρολογικά αίτια (διαβητική νευροπάθεια, σκλήρυνση κατά πλάκας, κακώσεις του νωτιαίου μυελού, γνωστική άνοια, Alzheimer κ.λπ. κ.α.).

Σήμερα η ακράτεια είναι μπορεί να θεραπευτεί, αρκεί οι ασθενείς να συζητήσουν το πρόβλημα με το γιατρό τους αντί να υποφέρουν στη σιωπή.

Διάγνωση

Η διάγνωση της ακράτειας καθώς και του αιτίου στο οποίο οφείλεται απαιτεί σημαντική εμπειρία από τον ιατρό. Επιπλέον, για την πληρέστερη διάγνωση για την επιλογή της ενδεδειγμένης θεραπείας εκτός από το ιστορικό, ίσως χρειαστεί να ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα ειδικών ερωτηματολογίων και εξετάσεων για την κατάσταση του ορθού και των σφιγκτήρων, την ύπαρξη φλεγμονών ή όγκων, κακώσεων, ανατομικών ανωμαλιών, κ.α.

Θεραπείες

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία και τη σοβαρότητα της ακράτειας και μπορεί να περιλαμβάνει διατροφικές αλλαγές, φαρμακευτική αγωγή, την εκπαίδευση του εντέρου, ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση. Συνήθως, μπορεί να είναι απαραίτητες περισσότερες από μία θεραπεία για τον επιτυχή έλεγχο της ακράτειας κοπράνων, δεδομένου ότι πρόκειται για μία πολύπλοκη αλυσίδα γεγονότων.

Secca η αναίμακτη θεραπευτική επιλογή για την ακράτεια

Η θεραπεία Secca είναι μια καινοτομική ελάχιστα επεμβατική (αναίμακτη) θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς με ακράτεια κοπράνων, οι οποίοι δεν έχουν ανταποκριθεί σε συντηρητικές θεραπείες και θέλουν να αποφύγουν τη χειρουργική επέμβαση ή τα εμφυτεύματα. Η θεραπεία Secca επιδιώκει να αντιμετωπίσει το βασικό πρόβλημα του αδύναμου μυϊκού σφιγκτήρα χωρίς χειρουργική επέμβαση. Παρέχοντας ελεγχόμενη θερμοκρασία ραδιοσυχνοτήτων, στον εσωτερικό πρωκτικό μυϊκό σφιγκτήρα, η συσκευή Secca προξενεί ελεγχόμενη ουλή, ίνωση και εναπόθεση κολλαγόνου που προκαλεί σύσφιξη της πληγείσας περιοχής, αναμόρφωση της δομής του μυός και βελτίωση της λειτουργία του.

Η παραπάνω θεραπεία δεν περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, ή εμφύτευση ξένων υλικών, έχει ελάχιστες επιπλοκές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ευρεία γκάμα ασθενών, χωρίς να αποκλείει άλλες επιλογές θεραπείας. Είναι σχετικά ανώδυνη θεραπεία, διενεργείται υπό ελάχιστη νάρκωση εντός 30-40 λεπρών και ο ασθενής επιστέφει σπίτι την ίδια ημέρα. Το αποτέλεσμα έρχεται σταδιακά σε 2 με 6 μήνες από τη θεραπεία.
Το σύστημα Secca είναι μια εγκεκριμένη από τον FDA, αναίμακτη και ανώδυνη θεραπεία της ακράτειας κοπράνων η οποία μπήκε στην κλινική πρακτική από το 2002. Η θεραπεία έχει αποδειχτεί αποτελεσματική σε συνεχόμενες επιστημονικές μελέτες καθώς το 84% των ασθενών βίωσε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων του. Τώρα για πρώτη φορά εφαρμόζεται και στην Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Αλκιβιάδη Φ. Παππά, Ιατρός, Γενικός Χειρουργός-Πρωκτολόγος, Τηλ: 210 2820470 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα
www.proctoclinic.gr

main photo

Θεραπεία ακράτειας secca.