ΥΓΕΙΑ

ΣΕΕΗΤ: Αναγκαία η στήριξη της κυβέρνησης στις επιχειρήσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων

ΣΕΕΗΤ: Αναγκαία η στήριξη της κυβέρνησης στις επιχειρήσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων

Ανακοίνωση Τύπου εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ) με την οποία εκφράζει τα συγχαρητήριά του προς την κυβέρνηση και της εύχεται να έχει μια αποδοτική και ωφέλιμη για την χώρα μας θητεία, εστιασμένη στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο ΣΕΕΗΤ διαβεβαιώνει πως «επιθυμεί να είναι κατά το δυνατόν χρήσιμος στη νέα πολιτική ηγεσία και διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις που θα δώσουν αφενός ουσία και περιεχόμενο στον αντικαπνιστικό αγώνα που διαρκώς ατονεί, όσο και στην ανάπτυξη ενός κλάδου, αμιγώς ελληνικών συμφερόντων, ο οποίος παλεύει με την παραπληροφόρηση, την άγνοια αλλά και τη συκοφαντία από εκείνους που επιθυμούν τη διατήρηση των κεκτημένων κερδοσκοπικών συμφερόντων τους».

Συγκεκριμένα οι προτάσεις του ΣΕΕΗΤ αναφέρουν:

  1. Να υπάρξει επιτέλους νομοθετικό πλαίσιο προσαρμοσμένο στην πρόσφατα ψηφισμένη Ευρωπαϊκή Οδηγία, το οποίο θα πρέπει να αναγνωρίζει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί σύμμαχο και όχι αντίπαλο στον αγώνα κατά του καπνίσματος.
  2. Το νομοθετικό αυτό πλαίσιο πρέπει να είναι σαφώς προσανατολισμένο στην υποστήριξη των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όχι στη στήριξη των μονοπωλιακών συμφερόντων της καπνοβιομηχανίας. Οι ελληνικές ΜΜΕ, ενάντια σε κάθε πολεμική, κατάφεραν να δημιουργήσουν τις παραγωγικές εκείνες συνθήκες ποιότητας και καινοτομίας, έτσι ώστε, το ηλεκτρονικό τσιγάρο να κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να δημιουργήσουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
  3. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί τον μόνο ουσιαστικό αντίπαλο του παραδοσιακού τσιγάρου, το οποίο διακινείται από τους κολοσσούς της καπνοβιομηχανίας, η οποία επιθυμεί να διεκδικήσει και την αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου, προφανώς για να μειώσει τον κίνδυνο μείωσης των εσόδων της από τα παραδοσιακά προϊόντα που παράγει και διακινεί, αλλά και με προοπτική να «στραγγαλίσει» τις αμιγείς επιχειρήσεις εισαγωγής και εμπορίας ηλεκτρονικών τσιγάρων.
  4. Προφανώς, η νομοθετική διευθέτηση οφείλει να μην υποστηρίξει τις εταιρείες αυτές, οι οποίες σύμφωνα με Ομοσπονδιακό δικαστήριο στις ΗΠΑ οφείλουν να παραδεχθούν δημοσίως ότι «Κάθε χρόνο πεθαίνουν από τον καπνό περισσότεροι άνθρωποι απ' όσοι πεθαίνουν από το AIDS, από ναρκωτικά, από τροχαία δυστυχήματα, από αλκοόλ, από όσους αυτοκτονούν ή δολοφονούνται, απ' όλες τις αιτίες μαζί».

Τέλος, όπως αναφέρται στην ανακοίνωση «το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ήρθε, διαδόθηκε και πέτυχε, ακριβώς γιατί αποτελεί έναν πέραν πάσης αμφιβολίας λιγότερο βλαπτικό τρόπο εναλλακτικού καπνίσματος. Πέραν από την συνεισφορά του στην βελτίωση της υγείας των καπνιστών, εάν ληφθεί υπόψη το τεράστιο κόστος για την αντιμετώπιση των συνεπειών του παραδοσιακού καπνίσματος στην υγεία, η διάδοση του ηλεκτρονικού τσιγάρου αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στην βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της χώρας».

Σχετικές ειδήσεις