ΥΓΕΙΑ

Ευαγγελισμός: Επί ποδός οι εργαζόμενοι για κενά και απλήρωτες εφημερίες

Ευαγγελισμός: Επί ποδός οι εργαζόμενοι για κενά και απλήρωτες εφημερίες

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, ο «Ευαγγελισμός», με τα προβλήματα ελλείψεων προσωπικού και απλήρωτων εφημεριών, νυκτερινών και αργιών να σωρεύουν.

Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, και θα συζητηθούν στη Γενική Συνέλευση της Τρίτης 31 Μαρτίου, είναι:

Οι αυξανόμενες ελλείψεις προσωπικού και η εντατικοποίηση της εργασίας, η οποία έχει οδηγήσει του υγειονομικούς στην εξουθένωση. «Όλοι ζούμε τη δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την έλλειψη προσωπικού και έχει πάρει πια εγκληματικές διαστάσεις, τόσο ως προς την ποιότητα και την ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς μας, όσο κι ως προς τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς λόγω της κατακόρυφης εντατικοποίησης. Πρακτικά το νοσοκομείο – λόγω της απουσίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – λειτουργεί ως... τεράστιο κέντρο υγείας (με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό εισαγωγών και προσερχόμενων στα εξωτερικά Ιατρεία). Έτσι χάνει τη δυνατότητα που έχει, να λειτουργήσει ως τριτοβάθμιο και τεταρτοβάθμιο νοσοκομείο» αναφέρει η ΕΣΑΚ Ευαγγελισμού σε ανακοίνωσή της.

Οι κενές θέσεις ξεπερνούν τις 1.000. Η αναπλήρωσή τους καθίσταται αναγκαία, για τη λειτουργία όλων των τμημάτων του νοσοκομείου, «χωρίς συγχωνεύσεις - καταργήσεις, για την πλήρη επαναλειτουργία της Πολυκλινικής ως νοσοκομείου και κατάργηση των εργολαβιών με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, επαναλειτουργία της γυναικολογικής κλινικής και δημιουργία εσωτερικής Υπηρεσίας Προστασίας & Πρόληψης (με γιατρούς εργασίας – τεχνικούς ασφαλείας)» όπως τονίστηκε σε πρόσφατη κοινή συνεδρίαση του ΔΣ του Σωματείου των εργαζομένων με την 5μελή επιτροπή της ΕΙΝΑΠ, για το νέο Οργανισμό του Ευαγγελισμού.

Μείζον ζήτημα είναι, επίσης, η απλήρωτη εργασία «εδώ και μήνες σε όλο το προσωπικό (εφημερίες, νυκτερινά, αργίες)». Σημειώνεται ότι το κονδύλι για τις υπερωρίες του νοσηλευτικού προσωπικού, από 150.000 ευρώ το μήνα το 2014, μειώνεται στις 120.000 ευρώ για το 2015, ενώ το αντίστοιχο ποσό για βιολόγους-χημικούς-φυσικούς κλπ από 42.000 ευρώ μειώνεται στις 34.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει «ότι μεγάλος όγκος εργασίας από τις δεδουλευμένες ώρες (νυχτερινά, αργίες) θα μείνει απλήρωτος!».

Για τους 40 εργαζόμενους με voucher, η θητεία των οποίων λήγει σύντομα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για την επαναπρόσληψή τους ή την αντικατάστασή τους. Επίσης, έχουν πληρωθεί μόνο τους δύο από τους εννέα μήνες θητείας τους, μετά από κινητοποιήσεις του Σωματείου. «Είναι κατανοητό ότι οι συνάδελφοι αυτοί έδωσαν πολύτιμη βοήθεια στο νοσοκομείο και τα κενά που θα δημιουργηθούν είναι τεράστια. Απαιτούμε τη μονιμοποίησή τους και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους» σημειώνει η ανακοίνωση μεταξύ άλλων.

Τέλος, οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού ζητούν την κατάργηση όλων των πληρωμών, οι οποίες βαραίνουν τους ασθενείς.

Σχετικές ειδήσεις