ΥΓΕΙΑ

Υπ. Υγείας: Μετακινείται γιατρός από τη Ρόδο στο Ιατρείο Τήλου

Υπ. Υγείας: Μετακινείται γιατρός από τη Ρόδο στο Ιατρείο Τήλου

Από το βράδυ της Παρασκευής, 15 Μαΐου, αναλαμβάνει υπηρεσία στο Ιατρείο της Τήλου γενικός γιατρός-συντονιστής Διευθυντής, ο οποίος μετακινήθηκε από το Πολυδύναμο Περιφερειακό Πολυιατρείο του Έμπωνα στη Ρόδο.

Επίσης, υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.Π.Ε.) με τους «Γιατρούς του Κόσμου» με την οποία θα τοποθετηθεί στο Ιατρείο της Τήλου γενικός ιατρός με τριετή θητεία.

Με αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο Υγείας αντιμετωπίζει την έλλειψη γιατρών στο συγκεκριμένο νησί του Αιγαίου, από το οποίο χθες, Πέμπτη 14 Μαΐου, αποχώρησε και ο τελευταίος γιατρός, αφού έληξε η θητεία του. Αποτέλεσμα ήταν να παραιτηθεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο της Τήλου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Το υπουργείο Υγείας, όπως σημειώνει σε σχετικό Δελτίο Τύπου, εξετάζει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει άμεσα και οριστικά το πρόβλημα στελέχωσης του Ιατρείου της Τήλου με μόνιμο γιατρό. «Σε μια δύσκολη περίοδο για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια και αξιοποιούνται όλες οι δυνατότητες προκειμένου να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες, κυρίως των νησιωτικών περιοχών» αναφέρει.

Με αφορμή το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Τήλο, ανακοίνωση εξέδωσε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, αναφέρει: «Στα περισσότερα νησιά μας οι δομές της πρωτοβάθμιας αλλά και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης όπου υπάρχουν, βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης αφού λειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και υλικά. Μάλιστα το υγειονομικό πρόβλημα, σε ορισμένα νησιά έχει γιγαντωθεί το τελευταίο διάστημα, λόγω της εισροής μεταναστών. Οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας τα τελευταία χρόνια, έχουν τεράστια ευθύνη, για αυτή την κατάσταση, καθώς συστηματικά αδιαφόρησαν για την υγειονομική θωράκιση των νησιωτικών και ακριτικών μας περιοχών».

Ο ΙΣΑ, για την άμεση υγειονομική θωράκιση των νησιών και των ακριτικών περιοχών της χώρας, προτείνει:

•Την άμεση στελέχωση των νησιωτικών ιατρείων με γιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής με εξειδίκευση στην παροχή πρώτων βοηθειών.

•Την παροχή μισθολογικών και άλλων κινήτρων τους γιατρούς που μετακινούνται στη νησιωτική Ελλάδα και στις ακριτικές περιοχές παράλληλα με τη δέσμευση τουλάχιστον τριετούς θητείας.

•Να εφοδιαστούν τα νησιά με συστήματα τηλεματικής με δεδομένο ότι το κόστος από τις αναίτιες αεροδιακομιδές ετησίως είναι πολύ υψηλότερο από το ετήσιο μισθολογικό κόστος στελέχωσης ιατρείων σε κάθε νησί.

•Να προγραμματιστούν περιοδικοί προσυμπτωματικοί έλεγχοι της Υγείας των πληθυσμών από τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία των μεγαλύτερων Δήμων με παράλληλη χορήγηση της κάρτας Υγείας.

Σχετικές ειδήσεις