Ο ΠΙΣ ενημερώθηκε για τα προβλήματα στα νοσοκομεία της Κεφαλονιάς

Newsroom Newsroom

Ο ΠΙΣ ενημερώθηκε για τα προβλήματα στα νοσοκομεία της Κεφαλονιάς

Τα προβλήματα περίθαλψης των κατοίκων της Κεφαλονιάς βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης αντιπροσωπείας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στο νησί, από την Παρασκευή 29 μέχρι την Κυριακή 31 Μαΐου, μετά από πρόσκληση της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλληνίας, Σοφίας Ζαφειράτου.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταράκος, και ο Β΄ Αντιπρόεδρος και υπεύθυνος νησιωτικής πολιτικής για την υγεία του Συλλόγου, Κωνσταντίνος Κουτσόπουλος, στο πλαίσιο της περιοδείας τους επισκέφθηκαν το Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Ληξουρίου «Μαντζαβινάτειο», όπου συζήτησαν με τους γιατρούς και το προσωπικό για τη λειτουργία της μονάδας, τις ελλείψεις και το ρόλο της ως συνδεδεμένης με το Νομαρχιακό Νοσοκομείο του Αργοστολίου.

Στη συνέχεια, μετέβησαν στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Αργοστολίου όπου μετείχαν σε Γενική Συνέλευση γιατρών, μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου και συζήτησαν τα προβλήματα που απασχολούν τους γιατρούς και την περίθαλψη.

Στον κ. Βλασταράκο κοινοποιήθηκε η απόφαση της συνεδρίασης του Επιστημονικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία:

- Η λειτουργία του Παθολογικού Τμήματος είναι οριακή. Οι ανάγκες καλύπτονται από έναν επιμελητή Β και μία αποσπασμένη ιατρό από το Κέντρο Υγείας Ιθάκης, λόγω συνταξιοδότησης και αποχώρησης για διαφόρους λόγους των τριών εκ των τεσσάρων παθολόγων.

- Εκκρεμεί ο διορισμός ενός αναισθησιολόγου.

- Δεν λειτουργούν, λόγω ελλιπούς στελέχωσης, τέσσερις κλίνες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), οι οποίες υπάρχουν με πλήρη υποδομή σε καινούργια πτέρυγα που έχει δημιουργηθεί μετά από δωρεά.

- Υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης μόνιμης θέσης επιμελητή Β, καρδιολόγου καθώς και ανάκλησης της κατάργησης της τρίτης θέσης νεφρολόγου, στην οποία μπορεί να διορισθεί επικουρικός νεφρολόγος μέχρι την πλήρωση της θέσης από μόνιμο ιατρό.

- Η λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, δυναμικότητας 20 κλινών, γίνεται σε δύο βάρδιες και οι απαιτήσεις είναι υψηλότερες, λόγω των αυξημένων αναγκών ειδικά τη θερινή περίοδο. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει άλλη μονάδα χρόνιας αιμοκάθαρσης.

- Χρειάζεται άμεση κάλυψη του Παιδιατρικού Τμήματος από επικουρικό παιδίατρο, προκήρυξη της κενής θέσης του παιδιάτρου και πρόσληψη παραϊατρικού προσωπικού στις κενές θέσεις (τουλάχιστον 3 άτομα).

- Η αιμοδοσία χρειάζεται ενίσχυση με προκήρυξη θέσης βιοπαθολογίας ή αιματολογίας και επανασύσταση Β΄ θέσης ιατρού αιμοδοσίας.

- Χρειάζεται άμεση προκήρυξη θέσης βιοπαθολόγου και πρόσληψη βιοχημικού και παραϊατρικού προσωπικού για την κάλυψη επειγουσών αναγκών του τμήματος.

- Το Μαιευτικό Τμήμα χρειάζεται ενίσχυση με κάλυψη θέσεων Μαιευτικής Τ.Ε.

- Για το δερματολογικό, είναι απαραίτητη η επανασύσταση θέσης δερματολόγου.

- Στο φαρμακείο πρέπει να καλυφθεί η κενή οργανική θέση φαρμακοποιού.

- Στο φυσικοθεραπευτήριο απαιτούνται δύο νέες θέσεις φυσικοθεραπευτών.

- Το νοσηλευτικό προσωπικό ανέρχεται στο 1/3 των μονίμων και χρειάζεται άμεση πρόσληψη τουλάχιστον επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού και προκήρυξη μονίμων θέσεων.

- Απαιτείται κάλυψη των κενών ιατρικών θέσεων παραϊατρικού προσωπικού για τις ανάγκες υγείας των ασθενών.

- Για τα ΤΕΠ, καθίσταται άκρως απαραίτητη η στελέχωση του τμήματος επειγόντων περιστατικών, όπως προβλέπεται σε αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση.

Ο κ. Βλασταράκος διαβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved