ΥΓΕΙΑ

ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης: Χωρίς παρουσία γιατρού η διαλογή περιστατικών στα Επείγοντα

ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης: Χωρίς παρουσία γιατρού η διαλογή περιστατικών στα Επείγοντα

Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) και η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία (ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ) καταγγέλλουν με επιστολές τους προς το υπουργείο Υγείας τη μη συμμετοχή ιατρού στη διαδικασία διαλογής περιστατικών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

«Αναφορικά με την άκρως παράνομη μη συμμετοχή ιατρού στην διαδικασία διαλογής περιστατικών στα ΤΕΠ του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης επισημαίνουμε τα εξής:

Σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 9 της υπ’ αριθ. Υ4δ/Γ.Π.οικ22869/20/03/2012 (ΦΕΚ 874/2012) Υπουργικής Απόφασης, στο χώρο διαλογής του ΤΕΠ, τον ασθενή υποδέχονται ειδικευμένοι ιατροί και νοσηλευτές, για άμεση αντιμετώπιση περιστατικών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασής του, τον κατευθύνουν στους χώρους του ΤΕΠ.

Κατά παραβίαση των οριζομένων στην ανωτέρω απόφαση, η οποία δεν καταλείπει δυνατότητα επιλογής και παρουσίας διαζευκτικώς, είτε ειδικευμένου ιατρού είτε νοσηλευτή, αλλά απαιτεί η διαλογή να γίνεται παρουσία αμφοτέρων των ειδικοτήτων, η διαδικασία της προώθησης των ασθενών στα οικεία ιατρεία στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, γίνεται μόνον από νοσηλευτές χωρίς να έχει προηγηθεί το triage αυτών, γεγονός που αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία και ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για τους ασθενείς» αναφέρει η ΠΑΣΥΝΟ.

Η Ομοσπονδία καταλογίζει ευθύνες στη διοίκηση του νοσοκομείου «αναφορικά με την παράνομη λειτουργία των ΤΕΠ ως προς τη διαλογή των ασθενών» και την καλεί να εφαρμόσει τη νομοθεσία. Την επίλυση του προβλήματος ζητά και η ΕΝΕ με την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, τονίζοντας ότι η παραπάνω τακτική ελλοχεύει κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Σχετικές ειδήσεις