ΥΓΕΙΑ

Επιπλοκές και αντιμετώπιση της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας

Επιπλοκές και αντιμετώπιση της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας

Η χρόνια παλινδρόμηση του αίματος και η αύξηση της φλεβικής πίεσης έχουν σαν αποτέλεσμα την σταδιακή χαλάρωση και καταστροφή των φλεβικών βαλβίδων, την χαλάρωση των φλεβικών στελεχών, την αύξηση της διαμέτρου των σαφηνών φλεβών και τέλος την ανεπάρκειά τους.

Αυτό οφείλεται σε παράγοντες γενετικούς, κληρονομικούς, ορθοστατικούς, διατροφικούς, αλλά και μετά από τραυματισμούς.

Εξελικτικά εμφανίζεται οίδημα, έντονη κούραση των άκρων, κράμπες, παραισθησίες και σταδιακή αλλαγή του χρώματος του δέρματος το οποίο σκουραίνει, λεπταίνει και χάνει την ελαστικότητά του λόγω της κακής αιμάτωσης και, τέλος, ανοίγει δημιουργώντας το άτονο έλκος όπως το αποκαλούμε.

Οι ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται λόγω της στάσης του αίματος προκαλούν χρόνια φλεγμονή, πάχυνση του δέρματος και υποδορίου ιστού και έκζεμα.

Η υποκείμενη αιτία είναι η φλεβική ανεπάρκεια η οποία υποεκτιμάται. Αυτό συμβαίνει διότι στα πρώτα 3 στάδια δεν δίνει ιδιαίτερα έντονα συμπτώματα που να υποψιάσουν τον πάσχοντα.

Στο 3ο -4ο και 5ο στάδιο ο ασθενής παρουσιάζει και συνοδό αρθρίτιδα με συνεχή πόνο, διόγκωση του σκέλους, κυτταρίτιδα, εναπόθεση λίπους με παραμόρφωση και συχνές φλεγμονές όπως ερυσίπελας- έκζεμα κλπ.

Έτσι λοιπόν ο ασθενής αμελεί τον προληπτικό έλεγχο και η πάθηση επιδεινώνεται διότι μένει χωρίς θεραπεία και χωρίς μέτρα προφύλαξης. O έλεγχος αυτός συνίσταται στην εξέταση από ειδικό ιατρό- αγγειοχειρουργό και συμπληρώνεται με έγχρωμο υπέρηχο (Τρίπλεξ).

Η αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας με ενδοαυλικό laser

Στο πρώτο στάδιο της νόσου χρειάζονται ελαστικές κάλτσες ή καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης και φλεβοτονικά φάρμακα που αυξάνουν τον φλεβικό τόνο και μειώνουν το κυτταρικό οίδημα.

Απαραιτήτως αεροβική δραστηριότητα και αθλήματα, με εξαίρεση την άσκηση με ελεύθερα βάρη διότι αυξάνεται η πίεση στην κοιλιά και μεταβιβάζεται στα κάτω άκρα.

Σήμερα με την εμπειρία που έχουμε στην μελέτη των φλεβικών παθήσεων και με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας μπορούμε να θεραπεύσουμε τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια με μεγάλη επιτυχία που ξεπερνά το 95%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο το goldstandard της θεραπείας αποτελούν οι αναίμακτες και ανώδυνες τεχνικές με κυρίαρχο το ενδοαυλικό laser συχνότητας 1470 nm. Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται χωρίς νυστέρι με συνεχή καθοδήγηση υπερήχου και χωρίς αφαίρεση-εκρίζωση των σαφηνών φλεβών.

Τα πλεονεκτήματα της επέμβασης με laser είναι:

1. Είναι ανώδυνη, αναίμακτη τεχνική χωρίς να έρχεται σε αντίθεση με τη φυσική λειτουργία των φλεβών.

2. Δεν αφαιρούνται οι σαφηνείς φλέβες , πράγμα πολύ σημαντικό αλλά συγκλείνονται.

3. Γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη.

4. Ο ασθενής κινητοποιείται αμέσως μετά την επέμβαση και εξέρχεται του νοσοκομείου σε 3-4 ώρες.

5.Σπάνια χρειάζεται παυσίπονα καθώς δεν υπάρχει χειρουργικό τραύμα.

6.Ελαχιστοποιούνται οι υποτροπές σε ποσοστό που ανέρχεται σε 2-3 % διεθνώς, όταν με τις παλιές μεθόδους έφτανε στο 30%.

Οι ανεπαρκούσες φλέβες πέριξ του άτονου έλκους συρρικνώνονται με τη βοήθεια του laser αλλά και των ενέσεων με σκληρυντικό αφρό. Ομοίως και με τις υπόλοιπες παθολογικές φλέβες και όπου χρειάζεται εφαρμόζω και την μικροχειρουργική τεχνική αφαίρεσης αυτών.

Με αυτόν τον τρόπο παρέχεται στον ασθενή μια υψηλής ποιότητας αντιμετώπιση, βελτιώνοντας το επίπεδο ζωής του, χωρίς πόνο, χωρίς ταλαιπωρία με 4-5 ώρες παραμονής στο νοσοκομείο.

Στην περίπτωση ελκών αυτά θα επουλωθούν πολύ γρήγορα μετά την επέμβαση με laser. Εφαρμόζοντας το ενδοαυλικό laser και τις άλλες ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους από το 2006 και βοηθώντας χιλιάδες ασθενείς να θεραπευτούν, μπορώ να πω πως το φλεβικό σύστημα κρύβει πολλές εκπλήξεις καθώς και ανεξερεύνητα πεδία. Δεν είναι τυχαίο πως στην Ελλάδα, μόλις τα τελευταία χρόνια, η αγγειοχειρουργική κοινότητα έστρεψε το ενδιαφέρον της.

Δείτε περιστατικά κιρσών τα οποία έχουμε πραγματοποιήσει.

Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με το ενδοαυλικό laser αρχικά αντιμετώπισα την άγνοια και τον σκεπτικισμό πολλών συναδέλφων μου. Όμως τώρα διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Η επιστήμη μαζί με την τεχνολογία προχωρούν μπροστά.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.iliasxar.gr ή επικοινωνήστε με το κ. Χαράλαμπο Ηλία, Αγγειοχειρουργό, τηλ.: 2107296277,6944261464