ΥΓΕΙΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Έρχονται κινητοποιήσεις για την κατάσταση διάλυσης στα νοσοκομεία

ΠΟΕΔΗΝ: Έρχονται κινητοποιήσεις για την κατάσταση διάλυσης στα νοσοκομεία

Σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης (black out) λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία, με το εναπομείναν προσωπικό να είναι κάτω των ορίων ασφαλείας και οι οφειλές προς τους προμηθευτές να έχουν φτάσει πάνω από 2 δισ. ευρώ, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι μειωμένοι κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, για όλους τους κωδικούς πλην των φαρμάκων, καθότι τα ακριβά φάρμακα θα χορηγούνται πλέον από τα Νοσοκομεία.

«Τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό. Δεν διαθέτουν το στοιχειώδες υγειονομικό υλικό (γάζες, βαμβάκι, γάντια, σύριγγες κ.α.). Αναστέλλονται χειρουργεία λόγω έλλειψης υλικών», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Όσον αφορά τις ελλείψεις προσωπικού τονίζει ότι «η μία οργανική θέση στις τρεις είναι κενές σε οργανισμούς που συστήθηκαν, σύμφωνα με τις μνημονιακές προβλέψεις με κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων, κλινών και κλινικών. Το προσωπικό σήμερα στα Νοσοκομεία είναι 45.000. Πριν τα μνημόνια ήταν 65.000».

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας εφέτος θα κλείσουν κάτω του 5% του ΑΕΠ και η ιδιωτική θα αγγίξει το 4% του ΑΕΠ, ενώ στα Συστήματα Υγείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Δημόσιες Δαπάνες είναι 7,5% και 1% η ιδιωτική. Επιπλέον σημειώνει, ότι τα Νοσοκομεία των άλλων χωρών της Ευρώπης επιχορηγούνται με 2,9% του ΑΕΠ εν αντιθέσει με τα Νοσοκομεία της χώρας μας, που εφέτος θα είναι κάτω του 1,5% του ΑΕΠ.

«Είναι σαφές ότι το ΕΣΥ συρρικνώνεται, ιδιωτικοποιείται και οι πολίτες ημέρα με την ημέρα βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για αγορά των υπηρεσιών (έμμεσα ή άμεσα χαράτσια)» τονίζει μεταξύ άλλων η ΠΟΕΔΗΝ και προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει τη διάλυση του ΕΣΥ με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Σχετικές ειδήσεις