ΥΓΕΙΑ

Δείτε το φαγητό για το οποίο τρελαίνεστε αλλά δεν πρέπει να βάζετε ΠΟΤΕ στο ψυγείο!

Δείτε το φαγητό για το οποίο τρελαίνεστε αλλά δεν πρέπει να βάζετε ΠΟΤΕ στο ψυγείο!

Μπορεί μερικές τροφές (όχι οι περισσότερες είναι η αλήθεια) να έχουν καλύτερη γεύση όταν διατηρούνται σε κρύο περιβάλλον, ωστόσο υπάρχει μία που δεν πρέπει να πλησιάζει καν το ψυγείο (με τη βοήθειά σας φυσικά).

Και είναι η ίδια τροφή, σε μια τηγανιτή μερίδα της οποίας μπορούν να αντισταθούν άνθρωποι μετρημένοι στα δάχτυλα του αριστερού χεριού του Κάπτεν Χουκ!

Γιατί μπορεί να υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις και συμβουλές για οτιδήποτε συμβαίνει στην κουζίνα μιας νοικοκυράς, ωστόσο οι επιστήμονες για το συγκεκριμένο είναι ξεκάθαροι και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λόγω του πειρασμού της αποθήκευσης στο ψυγείο τροφίμων (ιδίως των ευπαθών ειδών μαναβικής), ώστε να διατηρηθούν φρέσκα και νόστιμα.

Σύμφωνα έτσι με τον Οργανισμό Τροφίμων «Food Standards Agency», υπάρχει μία τροφή που απαγορεύεται να μπει στο ψυγείο και δεν είναι άλλη από την αγαπημένη σε όλους… πατάτα!

patata

«Όταν οι πατάτες αποθηκεύονται στο ψυγείο, το άμυλό τους μετατρέπετε σε ζάχαρη. Ακολούθως όταν ψηθεί, βραστεί ή τηγανιστεί η πατάτα, τα σάκχαρα, αντιδρώντας με το αμινοξύ ασπαραγίνη, παράγουν το χημικό ακρυλαμίδιο, μία ουσία που πιστεύεται ότι είναι ιδιαίτερα επιβλαβής», προειδοποιεί ο Οργανισμός, συνιστώντας οι πατάτες να φυλάσσονται σε ξηρό και δροσερό μέρος, αλλά ποτέ στο ψυγείο.

Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε βιομηχανικές διεργασίες, όπως στην παραγωγή χαρτιού, σε βαφές και πλαστικά, ενώ έρευνες το έχουν συνδέσει με την ανάπτυξη καρκίνων. Ίχνη του πάντως ενδέχεται να βρεθούν σε συσκευασίες τροφίμων, αλλά και στα ίδια τα τρόφιμα, με πιο «ύποπτα» τα πατάκια και τις τηγανητές πατάτες...

Σχετικές ειδήσεις