ΥΓΕΙΑ

Προσφυγικό: Περιοδεία Ξανθού στην Ειδομένη - Επιδεινώνεται η κατάσταση από την αποχώρηση των ΜΚΟ

Προσφυγικό: Περιοδεία Ξανθού στην Ειδομένη - Επιδεινώνεται η κατάσταση από την αποχώρηση των ΜΚΟ

Με την αποχώρηση του προσωπικού των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από την Ειδομένη και τη διαμόρφωση εξαιρετικά επικίνδυνων συνθηκών σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, συνέπεσε η περιοδεία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού.

Της Διονυσίας Προκόπη

Ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε σήμερα (23/03/2016) το πρωί το Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα και το Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου. Επόμενος σταθμός ήταν η Ειδομένη, όπου εντός του προσφυγικού καταυλισμού βρίσκονται 12.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του συντονιστικού της κυβέρνησης για το προσφυγικό. Ο αριθμός αυτός, ωστόσο, ξεπερνά τις 20.000, αν συνυπολογιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι έχουν κατασκηνώσει εκτός καταυλισμού. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά μετά την αποχώρηση των ΜΚΟ, με τον κ. Μουζάλα να δηλώνει σε δραματικό τόνο, ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα πεθάνουν παιδιά στην Ειδομένη, προσθέτοντας ωστόσο πως θα γίνει κάθε προσπάθεια για να μην συμβεί αυτό.

Μετά την αποχώρηση και ιατρικών ΜΚΟ, (σημειώνεται ότι και η Ύπατη Αρμοστεία ανέστειλε δραστηριότητές της στα hot-spots των νησιών) όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ θα πρέπει να ενισχυθούν με επιπλέον υγειονομικό προσωπικό, ζήτημα το οποίο θα πρέπει να λύσει άμεσα το υπουργείο Υγείας. Η περιοδεία του κ. Ξανθού, πάντως, συνεχίστηκε στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας στο Χέρσο, ενώ αυτήν την ώρα πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη στο Νοσοκομείο Κιλκίς με τη διοίκηση, το σωματείο των εργαζομένων, το διευθυντή του ΠΕΔΥ Κιλκίς, εκπροσώπους της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κιλκίς, τον δήμαρχο Παονίας, Χρήστο Γκουντενούδη, τον δήμαρχο Κιλκίς, Δημήτριο Σισμανίδη, τον αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς, Ανδρέα Βεργίδη, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, Βλαδίμηρο Παναγιωτίδη και τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Δημήτριο Αγαθόπουλο.

Ο υπουργός Υγείας, το απόγευμα, θα επισκεφθεί το Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας στα Διαβατά. Σύσκεψη, τέλος, θα πραγματοποιηθεί στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια, με την υφυπουργό Μακεδονίας- Θράκης, Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, τις διοικήσεις της 3ης και της 4ης ΥΠΕ καθώς και με εκπροσώπους του ΕΚΑΒ, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Σχετικές ειδήσεις