Αλλαγές στο Παρατηρητήριο Τιμών φέρνει το σχέδιο νόμου για τις προμήθειες

Newsroom Newsroom

Αλλαγές στο Παρατηρητήριο Τιμών φέρνει το σχέδιο νόμου για τις προμήθειες

Διορθώσεις στη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών θα περιέχει το σχέδιο νόμου για τις προμήθειες του ΕΣΥ, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Της Διονυσίας Προκόπη

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξή του στον Real FM την Τρίτη (18/10/2016), αναφέρθηκε σε ελλείψεις που παρουσιάζονται στα νοσοκομεία, ακόμα και σε ορισμένα πολύ φθηνά υλικά, καθώς «υπήρχε ένα σύστημα προμηθειών το οποίο εξαιτίας στρεβλώσεων που είχε με το Παρατηρητήριο Τιμών, με τις χαμηλότερες τιμές, με τη δυσκολία που είχαν πολλοί προμηθευτές να εκτελούν τις προμήθειες και τις παραγγελίες κανονικά».

Από την άλλη, υπήρχε και το αντίστροφο φαινόμενο, όπως στην περίπτωση των φίλτρων τεχνητού νεφρού με συνθετική μεμβράνη για τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης, θέμα με το οποίο ασχολείται η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σύμφωνα με την έρευνα της Επιτροπής, εντοπίσθηκαν πρακτικές από εταιρείες, οι οποίες εντάσσονταν σε ένα συνολικό σχέδιο νόθευσης του ανταγωνισμού. Δηλαδή, μετά από συνεννόηση οι τιμές «κλείδωναν» σε υψηλά επίπεδα, προκειμένου στο Παρατηρητήριο Τιμών Προμηθειών Υγείας να μην υπάρχουν χαμηλές τιμές.

Το σχέδιο νόμου για τις προμήθειες θα περιέχει δικλείδες ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα, είτε dumping τιμών είτε υπερκοστολογήσεων. Θα τεθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές (τεχνικές, ποιοτικές κτλ.), οι οποίες θα πρέπει να τηρούνται ώστε να «κλειδώνουν» οι τιμές στο Παρατηρητήριο, τον τελικό έλεγχο των οποίων θα έχει το υπουργείο Υγείας. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν κωδικοί ανά προϊόν προμήθειας. Με βάση τα παραπάνω, θα ορίζεται μία κεντρική τιμή ανά κωδικό προϊόντος, η οποία θα είναι η ανώτατη για τη διενέργεια όλων των διαγωνισμών για τις συγκεκριμένες προμήθειες στα νοσοκομεία της χώρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved