ΥΓΕΙΑ

Στον «αέρα» και η δίκη για το σκάνδαλο της De Puy

Στον «αέρα» και η δίκη για το σκάνδαλο της De Puy

Σε επ' αόριστον αναβολή οδηγήθηκε και η δίκη για το σκάνδαλο της De Puy που αφορά σε υπερκοστολογήσεις ορθοπεδικού υλικού σε νοσοκομεία της χώρας μας.

Μετά την υπόθεση για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, λόγω μη έγκαιρης κλήσης των αλλοδαπών κατηγορουμένων, και η δίκη με 24 κατηγορούμενους για την υπόθεση της De Puy τινάχθηκε στον αέρα. Η επ' αόριστον αναβολή ήταν μονόδρομος για τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας που έκαναν δεκτή σχετική ένσταση της υπεράσπισης και κήρυξαν απαράδεκτη τη συζήτηση ελλείψει κλητεύσεως των αλλοδαπών κατηγορουμένων. Παράλληλα, όπως επισήμανε η υπεράσπιση και το βούλευμα δεν είχε επιδοθεί εγκαίρως στους κατηγορούμενους, όπως προβλέπει ο νόμος.

Σε δίκη έχουν παραπεμφθεί γιατροί, αλλά και στελέχη της βρετανικής εταιρείας De Puy, θυγατρική της αμερικανικής JOHNSON & JOHNSON, η οποία φέρεται το χρονικό διάστημα από το 2000 έως το 2006 να προκάλεσε ζημία στο Δημόσιο που υπερβαίνει τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ. Η υπερκοστολόγηση έχει υπολογιστεί ότι ανέρχεται περίπου στο 35%, σε μηχανήματα που προμηθεύονταν 114 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα. Για να το πετύχει αυτό -κατά την κατηγορία- δωροδοκούσε μεγαλογιατρούς έναντι «δώρων».

Στην πλειονότητά τους, οι κατηγορούμενοι έχουν διατελέσει στελέχη της βρετανικής εταιρείας, νόμιμοι εκπρόσωποί τους στην Ελλάδα, γιατροί, στελέχη δημοσίων νοσοκομείων, επιχειρηματίες και συνεργάτες της De Puy.

Κατά περίσταση οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ανάμεσα σε άλλα τις κακουργηματικές πράξεις της απάτης από κοινού και κατ' εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου τελούμενη κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια επί μακρό χρονικό διάστημα με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, της δωροδοκίας υπαλλήλου από κοινού και κατ' εξακολούθηση με όφελος του δράστη και ζημιά σε βάρος του δημοσίου και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση.

Σχετικές ειδήσεις