ΥΓΕΙΑ

Από κατάθλιψη κινδυνεύουν οι τέλειες επαγγελματίες και τέλειες μαμάδες

Από κατάθλιψη κινδυνεύουν οι τέλειες επαγγελματίες και τέλειες μαμάδες
Εάν ανήκετε στην κατηγορία εκείνη των γυναικών που διεκδικεί τον τίτλο της τέλειας επαγγελματία και της άψογης συζύγου και μητέρας...

Εάν ανήκετε στην κατηγορία εκείνη των γυναικών που διεκδικεί τον τίτλο της τέλειας επαγγελματία και της άψογης συζύγου και μητέρας, μάλλον κινδυνεύετε από κατάθλιψη.

Μία νέα μελέτη έδειξε πως μία γυναίκα μπορεί να συνδυάσει επιτυχημένα δουλειά και μητρότητα μόνον εάν αποδεχθεί πως σε κάποια πράγματα δεν θα είναι τέλεια.

Το ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας στο Λας Βέγκας, ανέλυσε στοιχεία από 1.600 παντρεμένες 40άρες γυναίκες, οι οποίες εργάζονταν και είχαν παιδιά.

Οι γυναίκες συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια για τις απόψεις τους, αλλά και για τον τρόπο ζωής τους.

Καταρχήν επιβεβαιώθηκαν προγενέστερες μελέτες, που είχαν δείξει πως η εργασία ωφελεί την ψυχική υγεία των γυναικών, καθώς όσες δεν εργάζονταν είχαν περισσότερα καταθλιπτικά στοιχεία απ’ ό,τι οι εργαζόμενες.

Όσες από τις εργαζόμενες, όμως, ήθελαν να είναι και σούπερ μαμάδες, είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τελικά κατάθλιψη, σε σύγκριση με τις πιο ρεαλίστριες συνομήλικές τους.

Οι τελευταίες, δεν προσπαθούσαν π.χ. να αναρριχηθούν στην ιεραρχία της δουλειάς τους και ταυτοχρόνως να μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους.

«Οι σούπερ μαμάδες έχουν υπερβολικά μεγάλες προσδοκίες και λογικό είναι να αποθαρρύνονται όταν βλέπουν πως δεν τα προλαβαίνουν όλα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κατρίνα Λιουπ, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. «Μπορεί να πιστεύουν οι γυναίκες ότι μπορούν να τα κάνουν όλα, αλλά γεγονός παραμένει πως οι σύγχρονοι χώροι εργασίας είναι σχεδιασμένοι για υπαλλήλους με μειωμένες οικογενειακές υποχρεώσεις» σημείωσε η κ. Λιουπ.