ΥΓΕΙΑ

Εξυπηρέτηση και ασθενών χωρίς ραντεβού στις μονάδες του ΠΕΔΥ

Εξυπηρέτηση και ασθενών χωρίς ραντεβού στις μονάδες του ΠΕΔΥ

Υποχρεωτική θα είναι στο εξής η παροχή υπηρεσιών υγείας προς όλους τους πολίτες, οι οποίοι προσέρχονται στις Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ και στα Κέντρα Υγείας, ανεξαρτήτως εάν η προσέλευσή τους πραγματοποιείται μετά από προγραμματισμένο ραντεβού ή εκτάκτως.

ΣΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Αυτό ορίζει η εγκύκλιος που απέστειλε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός. Σύμφωνα με την εγκύκλιο (Α.Π. 93672), οι γιατροί όλων των μονάδων της χώρας οφείλουν να εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα και κατά τη διάρκεια του 7ώρου εργασίας τους τα προγραμματισμένα ραντεβού. Σε περίπτωση που γιατρός οποιασδήποτε ειδικότητας δεν εξυπηρετεί κάποιο ραντεβού, θα δέχεται κανονικά τους πολίτες που προσέρχονται στη Μονάδα Υγείας χωρίς να έχουν προγραμματίσει εκ των προτέρων επίσκεψη, ανεξάρτητα από την ύπαρξη γιατρού υποδοχής στη Μονάδα.

Υπεύθυνος για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του συνόλου των ληπτών υπηρεσιών υγείας, είτε με ραντεβού είτε χωρίς, είναι ο Διευθυντής της εκάστοτε Μονάδας. Ο Διευθυντής υποχρεούται, επίσης, να ενημερώσει το ιατρικό και λοιπό προσωπικό της Μονάδας για το περιεχόμενο της σχετικής εγκυκλίου και να την αναρτήσει σε εμφανές σημείο στην είσοδο ή στο χώρο αναμονής της Μονάδας.

Σε περίπτωση που διαπιστώνεται αδικαιολόγητη μη εξυπηρέτηση των πολιτών, οι τελευταίοι μπορούν να υποβάλλουν εγγράφως τυχόν παράπονα ή/και καταγγελίες τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση της γραμματείας του Αν. Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας (depsecgen@moh.gov.gr). Για τις περιπτώσεις των πολιτών με περιορισμένη εξοικείωση με τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η διεκπεραίωση της καταγγελίας γίνεται με τη συνδρομή του Διευθυντή της οικείας Μονάδας Υγείας.

Σημειώνεται ότι για την παρακολούθηση της εφαρμογής της εγκυκλίου, κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας ΠΦΥ, αλλά και των κατά τόπους Υγειονομικών Περιφερειών θα πραγματοποιήσουν σειρά επισκέψεων σε Μονάδες ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις