ΥΓΕΙΑ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Αβοήθητοι οι πρόσφυγες στο χιόνι και την παγωμένη βροχή

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Αβοήθητοι οι πρόσφυγες στο χιόνι και την παγωμένη βροχή

Ακόμη και θερμοκρασίες μηδέν βαθμών έχουν καταγραφεί μέσα σε σκηνές, στις οποίες εξακολουθούν να μένουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε καταυλισμούς, στο ύπαιθρο, καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι τα σχετικά μέτρα έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία, η προετοιμασία για τον χειμώνα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά έχει αποτύχει, σημειώνουν.

«Είμαστε εξοργισμένοι καθώς βλέπουμε, παρά τις υποσχέσεις των ελληνικών αρχών, σήμερα στη Μυτιλήνη και τη Σάμο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να είναι αβοήθητοι στο κρύο. Ζουν εκτεθειμένοι στο χιόνι και την παγωμένη βροχή, συχνά χωρίς πρόσβαση σε ζεστό νερό, σχεδόν χωρίς καθόλου θέρμανση και σε αφόρητες θερμοκρασίες υπό το μηδέν» δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Clément Perrin.

Σύμφωνα με την οργάνωση, χιλιάδες άνθρωποι στα νησιά μένουν στο ύπαιθρο σε καταυλισμούς γεμάτους με ακατάλληλες σκηνές που καλύπτονται με φύλλα πλαστικού. Μέσα στις σκηνές έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες ακόμη και 0 βαθμών.

Ο συνωστισμός και η απουσία σοβαρής προετοιμασίας για τον χειμώνα δημιουργούν κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων που ζουν εκεί. Με βάση τα στοιχεία της Τρίτης (10/01/2016), στη Μυτιλήνη φιλοξενούνται συνολικά 5.491 άνθρωποι, σε δομές με ονομαστική χωρητικότητα 3.500 ανθρώπων. Στη Σάμο φιλοξενούνται 1.930 άνθρωποι σε δομές με χωρητικότητα 850 ατόμων.

«Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου ότι η προετοιμασία για τον χειμώνα ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην ηπειρωτική Ελλάδα και είναι σε εξέλιξη στα νησιά. Σύμφωνα με όσα έχουμε δει σήμερα, αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, ενώ οι πολυάριθμες εκκλήσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από τον Μάρτιο του 2016 για βελτίωση των συνθηκών στους καταυλισμούς δεν έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη, ιδίως στα νησιά» προσθέτει ο κ. Perrin.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν την άμεση λήψη έκτακτων μέτρων για να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά στεγάζονται σε αξιοπρεπή και ζεστά καταλύματα που είναι κατάλληλα για τον χειμώνα. Τέλος, ζητούν ο πληθυσμός των hotspot να μειωθεί στην προβλεπόμενη δυναμικότητά τους, ενώ οι υπόλοιποι άνθρωποι να μεταφερθούν σε αξιοπρεπή καταλύματα στην ηπειρωτική χώρα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων