ΥΓΕΙΑ

Τι είναι η «ανάστροφη ακμή» - Συμπτώματα και θεραπεία

Τι είναι η «ανάστροφη ακμή» - Συμπτώματα και θεραπεία

Η Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Χριστίνα Καλίνου, Επιμελήτρια Β’ ΕΣΥ, στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» της Θεσσαλονίκης, απαντά στο Newsbomb.gr

1. Ορισμένοι την αναφέρουν ως «ανάστροφη ακμή». Τι είναι, αλήθεια, η Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα και πώς μεταδίδεται;

Είναι νόσημα με αυτοάνοσα χαρακτηριστικά που, πράγματι, αναφέρεται και ως «ανάστροφη ακμή». Προσβάλλει το 1% του πληθυσμού, παγκοσμίως. Συνήθως, εμφανίζεται μετά την εφηβεία, με τις γυναίκες να πλήττονται κατά μέσο όρο τρεις φορές περισσότερο από τους άνδρες, ενώ φαίνεται ότι παίζουν, επίσης, σημαντικό ρόλο το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα και η κακή διατροφή.

2. Πώς αντιλαμβάνεται ένας ασθενής τα συμπτώματα της νόσου;

Οι ασθενείς αντιλαμβάνονται στο αρχικό στάδιο της νόσου την εμφάνιση επώδυνων βλαβών ή αποστημάτων σε περιοχές του δέρματος με ιδρωτοποιούς αδένες. Δυστυχώς, συχνά, θεωρούν ότι ευθύνονται τα αποσμητικά ή τα ξυραφάκια και αργούν να απευθυνθούν σε εξειδικευμένο δερματολόγο. Υπάρχει ενδεχόμενο η πραγματική αιτία αυτών να είναι η άγνωστη στους περισσότερους νόσος Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα.

Η νόσος χαρακτηρίζεται από επώδυνες βλάβες που ενδέχεται να εκκρίνουν πύον με δυσάρεστη οσμή, ή και να σχηματίσουν ουλές. Προσβάλλονται περιοχές του δέρματος όπως οι μασχάλες και τα γεννητικά όργανα.

Σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πασχόντων είναι τεράστιες. Ο πόνος, η πυόρροια, η δυσοσμία, οι ουλές και οι συνέπειές τους στην κοινωνική, προσωπική και επαγγελματική ζωή των ασθενών επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους.

3. Είναι μεταδοτική η νόσος;

Όχι. Δεν είναι μεταδοτική και δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος να νοσήσουν άτομα του περιβάλλοντος του ασθενή.

4. Για ποιο λόγο αργεί η διάγνωση της ασθένειας;

Τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να παραπέμπουν σε άλλα νοσήματα, γι’ αυτό και η διάγνωση καθυστερεί αρκετά χρόνια, με αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση της υγείας του ασθενούς. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό λοιπόν, αν ο ασθενής αντιληφθεί τα παραπάνω συμπτώματα, να απευθυνθεί άμεσα σε δερματολόγο προκειμένου να διαγνώσει και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τη νόσο.

5. Είπατε ότι η νόσος έχει αυτοάνοσα χαρακτηριστικά. Αποτελεσματική θεραπεία υπάρχει;

Αν με ρωτούσατε πριν από κάποιο καιρό, δεν θα είχα να σας δώσω αισιόδοξη απάντηση. Ωστόσο, υπάρχει πλέον δυνατότητα αντιμετώπισης. Πρόκειται για εγκεκριμένη θεραπεία που οδηγεί σε γρήγορη ύφεση των συμπτωμάτων και σημαντική μείωση του πόνου, βελτιώνοντας αισθητά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Συνταγογραφείται από ειδικό γιατρό, δερματολόγο. Πρόσβαση στη θεραπεία μπορούν να έχουν όλοι ανεξαιρέτως οι ασθενείς, ακόμα και οι ανασφάλιστοι και οι άποροι. Η συγκεκριμένη θεραπεία έχει μηδενική συμμετοχή για τους ασθενείς.

Σχετικές ειδήσεις