ΥΓΕΙΑ

Το Ποτάμι: Τεράστιες οι ελλείψεις αντιδραστηρίων για τις εξετάσεις HIV/AIDS

Το Ποτάμι: Τεράστιες οι ελλείψεις αντιδραστηρίων για τις εξετάσεις HIV/AIDS

Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται οι εκκρεμείς εξετάσεις ασθενών και φορέων του ιού HIV, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων αντιδραστηρίων, στα τέσσερα Εθνικά Κέντρα Αναφοράς.

Ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας.

«Από τον Νοέμβριο του 2016 ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας "Θετική Φωνή", με επιστολή του ενημέρωσε τον αρμόδιο Υπουργό, πως υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις αντιδραστηρίων για τις εξετάσεις HIV λοίμωξης, μέτρησης του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής.

Πρόκειται για εργαστηριακές εξετάσεις που είναι απαραίτητες τόσο για την επιβεβαίωση του ιού HIV, όσο και για την σωστή παρακολούθηση της υγείας των οροθετικών ασθενών.

Παρά τις δεσμεύσεις του αρμόδιου Υπουργείου για λύση του προβλήματος, η κατάσταση παραμένει μέχρι σήμερα οριακή, καθώς στα τέσσερα Εθνικά Κέντρα Αναφοράς εκκρεμούν 6.900 εξετάσεις ασθενών.

Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ για την προμήθεια των αντιδραστηρίων θα πρέπει να διενεργηθεί διεθνής διαγωνισμός, δεν έχει ακόμη συμπληρωθεί ο απαιτούμενος φάκελος, με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστο το πότε θα διενεργηθεί και το πότε θα τελεσφορήσει» αναφέρει ο βουλευτής στην ερώτησή του.

Με δεδομένο ότι «η γραφειοκρατία, η υπέρμετρη κωλυσιεργία και χρονοτριβή των υπηρεσιών υγείας, θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την ήδη επιβαρυμένη υγεία των ασθενών του ιού AIDS», ο κ. Δανέλλης ερωτά τον υπουργό Υγείας:

1. Πότε θα ολοκληρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια των αντιδραστηρίων για τις εργαστηριακές εξετάσεις HIV λοίμωξης;

2. Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του σχετικού φακέλου;

3. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα έλλειψης αντιδραστηρίων για τις εξετάσεις των φορέων του ιού του AIDS;