ΥΓΕΙΑ

Σταδιακά οι 2.000 προσλήψεις μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ

Σταδιακά οι 2.000 προσλήψεις μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ

Μέχρι το τέλος του χρόνου τα νοσοκομεία θα βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω συνταξιοδοτήσεων και λήξης της θητείας επικουρικών γιατρών, τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, πραγματοποίησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), στην αρχή της εβδομάδας.

Τα θέματα της συζήτησης ήταν η εκπαίδευση και οι εξετάσεις των ειδικευόμενων γιατρών, οι προσλήψεις προσωπικού, η στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι επικουρικοί γιατροί, οι πρόσθετες εφημερίες, η αντικατάσταση των ειδικευόμενων, οι γιατροί του ΕΣΥ σε πανεπιστημιακές κλινικές.

Η ΕΙΝΑΠ ζήτησε την τάχιστη προκήρυξη θέσεων μόνιμων γιατρών και τη σύντομη διεκπεραίωσή τους γιατί, όπως επισήμανε, μέχρι το τέλος του χρόνου τα νοσοκομεία θα βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω συνταξιοδοτήσεων και της λήξης της θητείας των επικουρικών γιατρών στις 30/09/17.

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι οι 2.000 θέσεις μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ -οι οποίες έχουν εξαγγελθεί- θα προκηρυχθούν σταδιακά, μέχρι το τέλος του 2017.

Για το θέμα των κλινών ΜΕΘ, οι νοσοκομειακοί γιατροί τόνισαν ότι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι θα γίνει προσπάθεια να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες κλίνες. Όπως σημειώνει, όμως, η ΕΙΝΑΠ «η απάντηση ότι 150 κρεβάτια δεν λειτουργούν, δίνει την εντύπωση ότι αυτό πάει να παγιωθεί ίσως και να επιδεινωθεί τους καλοκαιρινούς μήνες και δεν ικανοποιεί στο ελάχιστο τις ανάγκες που υπάρχουν».

Η ΕΙΝΑΠ ζήτησε, επίσης, να ληφθούν εγκαίρως αποφάσεις για το θέμα των επικουρικών γιατρών και να ενημερωθούν μέχρι το Μάιο ποιες θα είναι οι μελλοντικές κινήσεις του υπουργείου Υγείας για αυτούς.

«Οι επικουρικοί που πήραν παράταση μέσω ΕΣΠΑ δεν πληρώνονται ακόμα γιατί δεν έχουν ψηφιστεί οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων! Αυτοί που απολύονται στις 30/09/17 είναι περίπου 800 και, δυστυχώς, η απάντηση του Υπουργού ήταν ότι θα δουν πώς διαμορφώνεται το τοπίο στις αρχές του καλοκαιριού, θα εκτιμήσουν την κατάσταση πώς το σύστημα «στέκεται στα πόδια του» και τότε θα αποφασίσουν. Αυτό είναι μια απαράδεκτη λογική που την έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει. Η πάγια θέση της ΕΙΝΑΠ είναι να μην απολυθεί κανείς» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΔΣ της Ένωσης.

Ως προς το θέμα, τέλος, της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, ο κ. Ξανθός παραδέχτηκε ότι η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό εξακολουθεί να είναι πενιχρή, αλλά θα υπάρξει μεγαλύτερη χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον ΕΟΠΥΥ. Οι νοσοκομειακοί γιατροί τόνισαν από την πλευρά τους, ότι αφού ο ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτείται από τον ΕΦΚΑ και ο ΕΦΚΑ ξεκίνησε με 750 εκατ. ευρώ έλλειμμα, «πώς είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΠΥΥ από τον ΕΦΚΑ, όταν μάλιστα ο κρατικός προϋπολογισμός χρηματοδοτεί τον ΕΟΠΥΥ με ένα ποσοστό 3% - 5%;».

Σχετικές ειδήσεις