ΥΓΕΙΑ

Οι λάτρεις του καφέ πανηγυρίζουν – Τι δείχνει νέα μελέτη

Οι λάτρεις του καφέ πανηγυρίζουν – Τι δείχνει νέα μελέτη

Μια νέα μελέτη του αμερικανικού Ινστιτούτου ILSI (International Life Sciences Institute), φέρνει καλά νέα για τους λάτρεις του καφέ.

Επιστήμονες εξέτασαν τα στοιχεία από 740 μελέτες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν από το 2001 μέχρι το 2015, για τις επιπτώσεις της καφεΐνης στον ανθρώπινο οργανισμό και βρήκαν ότι η κατανάλωση 400 mg καφέ την ημέρα (τέσσερα φλιτζάνια) δεν βλάπτει την υγεία.

Η συγκεκριμένη ποσότητα θεωρείται ως το όριο ασφαλείας για την πρόσληψη καφέ από ενήλικες ανά ημέρα, καθώς η μεγαλύτερη κατανάλωση έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών –κυρίως- προβλημάτων.

Ωστόσο, οι επιστήμονες του ILSI είναι καθησυχαστικοί. Επικέντρωσαν την έρευνά τους στις επιπτώσεις της καφεΐνης σε πέντε τομείς: στα οστά, στην καρδιά, στον εγκέφαλο, στην αναπαραγωγή και στην οξεία τοξικότητα.

«Καταλήξαμε ότι τα παλαιότερα καθορισμένα επίπεδα πρόσληψης καφεΐνης (400 mg) δεν συνδέονται ευθέως με δυσμενείς επιπτώσεις» αναφέρει στην Daily Mail ο επικεφαλής της μελέτης Dr Eric Hentges.

Όσοι, λοιπόν, καταναλώνουν τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, δεν χρειάζεται να ανησυχούν, εφόσον όμως δεν ξεπερνούν τα 400 mg, τουλάχιστον συχνά, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Για τις γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, η ασφαλής ποσότητα πρόσληψης καφεΐνης είναι τα 300 mg ανά ημέρα.

Σημειώνεται, πάντως, ότι καφεΐνη περιέχουν και άλλα προϊόντα τα οποία ενδέχεται να καταναλώνουμε επίσης μέσα στην ημέρα, όπως το τσάι, η σοκολάτα, κάποια αναψυκτικά, επομένως θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, ώστε να μην υπερβαίνουμε κατά πολύ τα 400 mg.