ΥΓΕΙΑ

Τι απαντά το υπουργείο Υγείας στην ΠΟΕΔΗΝ για το νοσοκομείο Κέρκυρας

Τι απαντά το υπουργείο Υγείας στην ΠΟΕΔΗΝ για το νοσοκομείο Κέρκυρας

«Ταξίδι στο χρόνο» έκανε η ΠΟΕΔΗΝ προκειμένου να συντάξει δελτίο Τύπου, με τίτλο «Μπάχαλο το νοσοκομείο της Κέρκυρας», υποστηρίζει το γραφείο του αρμόδιου για τα δημόσια νοσοκομεία αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.

Το υπουργείο Υγείας απορρίπτει τις καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, τονίζοντας η ηγεσία της έχει μείνει «στο μπάχαλο του 2015». Αναλυτικά:

- Αναφέρθηκε σε μία νοσηλεύτρια ανά βάρδια σε κλινικές του νοσοκομείου, γεγονός που σταμάτησε από 6μηνου, αλλά ίσχυε κατά κόρον πριν το 2016.

- Αναφέρθηκε στην υπολειτουργία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ξεχνώντας ότι πλέον όλα τα κέντρα υγείας του νομού καλύπτονται με 2 ιατρούς σε εφημερία, ότι καλύπτεται το ιατρείο του αεροδρομίου 24ώρες το 24ώρο με ενεργό εφημερία και ότι πλέον λειτουργεί εφημεριακά το Κέντρο υγείας αστικού τύπου μέσα στην πόλη της Κέρκυρας.

- Αναφέρθηκε στη μονάδα τεχνητού νεφρού που είχε αφεθεί στη μοίρα της και για πρώτη φορά από το μακρινό 2010 είδε νέες προκηρύξεις 2 μονίμων θέσεων ιατρών το 2016 και 2017. Στην ίδια μονάδα που επίσης μετά από πολλά χρόνια έγιναν προκηρύξεις επικουρικών ιατρών για να καλυφθούν τα κενά που είχαν δημιουργηθεί.

- Αναφέρθηκε σε ελλείψεις ιατρών, όταν για πρώτη φορά από το 2010 έγιναν 10 προκηρύξεις μονίμων θέσεων ιατρών και οι θέσεις επικουρικών αυξήθηκαν από 14 σε 20 στα μέσα του 2016.

- Αναφέρθηκε σε έναν μόνο νευρολόγο, ξεχνώντας ότι κάτι τέτοιο ισχύει από το 2014 και ότι για πρώτη φορά προκηρύχθηκε θέση επικουρικού το 2016.

- Αναφέρθηκε σε μη σύνταξη πλήρους προγράμματος εφημεριών παθολογικής. Κάτι τέτοιο όμως γινόταν κατά κόρον επί χρόνια. Τώρα το πρόγραμμα καλύπτεται.

- Αναφέρθηκε σε παραιτήσεις 3 παθολόγων. Οι παραιτήσεις από το 2009 έως το 2016 των παθολόγων ήταν 7 και όχι 3. Από την ανάληψη καθηκόντων της νέας διοίκησης δεν υπάρχει καμιά.

- Αναφέρθηκε σε μη πρόσληψη Παθολόγων. Ολοκληρώθηκε μόλις προ 3ημέρου πρόσληψη παθολόγου. Ξέχασε φυσικά να αναφέρει και την προκήρυξη και 1 θέσης επικουρικού ιατρού που είναι κενή εδώ και 6 μήνες λόγω έλλειψης ενδιαφερομένων.

- Αναφέρθηκε στην παραίτηση του διευθυντή της χειρουργικής κλινικής. Το γεγονός επεξηγεί ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, με τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων ιατρών και εργαζομένων.

- Αναφέρθηκε σε παράκαμψη αποφάσεων επιστημονικού συμβουλίου. Προφανώς κάτι τέτοιο γινόταν στο παρελθόν, όταν ουσιαστικά αυτό υπολειτουργούσε και οι αποφάσεις έβγαιναν από τις διαπροσωπικές σχέσεις διευθυντών με τους τότε διοικητές. Μάταια περιμένουμε να μας αναφέρουν 1 τουλάχιστον απόφαση του επιστημονικού συμβουλίου και της διευθύντριας ιατρικής υπηρεσίας που δεν εφαρμόστηκε από την παρούσα διοίκηση, αναφέρει το γραφείο του κ. Πολάκη.

«Όσο για την κινδυνολογία για τη ζωή ασθενών, γνωρίζουμε ότι η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, έχει ως χόμπι την απαξίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα δημόσια νοσοκομεία. Καθώς όμως το δελτίο προφανώς αναφέρεται στο παρελθόν, είναι λογικό να μην αναφέρεται η έναρξη λειτουργίας οργανωμένου τμήματος επειγόντων από τον Μάιο του 2017 για πρώτη φορά στην ιστορία του νοσοκομείου» τονίζει και προσθέτει:

«Αναφέρει για κλήση σε απολογία διοικητικών υπαλλήλων, κάτι τελείως ψευδές. Αναφέρεται σε πίεση για παραίτηση προϊσταμένης ξεχνώντας ότι ήταν η τρίτη παραίτηση σε 3 διαφορετικούς διοικητές τα τελευταία 3 χρόνια.. (είπαμε ταξίδι στο παρελθόν).

Αναφέρθηκε σε συντηρήσεις κτηριακού εξοπλισμού, που είχαν σταματήσει πλήρως μέχρι τα τέλη του 2015, όταν ο προϋπολογισμός ήταν κατά 30% μικρότερος. Ξέχασε μάλλον τις σπασμένες πρίζες, ψευδοροφές και μπάνια, που πλέον έχουν επισκευαστεί.

Αναφέρθηκε στο μαγνητικό που σάπιζε στα υπόγεια επί 6 χρόνια και λειτούργησε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβρη του 2016 (το ταξίδι στο παρελθόν που λέγαμε). Ξέχασε φυσικά να αναφέρει το μηχάνημα μέτρησης οστικής πυκνότητας που επίσης σάπιζε και πλέον λειτουργεί. Ξέχασε φυσικά να ανάφερε ότι επιστρέφει από μετεκπαίδευση ακόμα μια ιατρός τον Σεπτέμβρη ώστε να λειτουργήσει πλήρως ο μαγνητικός τομογράφος. Δε μας ανέφερε το γιατί από το 2011 που ο αξονικός τομογράφος θα έπρεπε να έχει αντικατασταθεί, δεν έγινε τίποτα. Όσο για το μαστογράφο μάλλον ξέχασε ότι ολοκληρώθηκε μετά από 5 χρόνια η προμήθεια του μέσω ΕΣΠΑ και στο επόμενο διάστημα παραδίδεται» αναφέρει η απάντηση του υπουργείου Υγείας.