Εκκενώνεται σταδιακά η δομή φιλοξενίας Softex/Κορδελιό – Αποχωρεί ο Ερυθρός Σταυρός

Newsbomb

Εκκενώνεται σταδιακά η δομή φιλοξενίας Softex/Κορδελιό – Αποχωρεί ο Ερυθρός Σταυρός

Στις 31 Ιουλίου τερματίζεται η δραστηριότητα του Ερυθρού Σταυρού στη δομή φιλοξενίας Softex/Κορδελιό, στα προάστια της Θεσσαλονίκης.

Ο Ερυθρός Σταυρός παρείχε μία σειρά από υπηρεσίες στους φιλοξενούμενους πρόσφυγες από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της δομής, τον Μάρτιο του 2016, μετά το οριστικό κλείσιμο του πρόχειρου καταυλισμού της Ειδομένης.
Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες υγείας και ψυχοκοινωνικής στήριξης, προαγωγής της υγιεινής, συντήρησης των εγκαταστάσεων των ντους, ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής («WASH»), μέσω της Κλινικής Παροχής Βασικών Υπηρεσιών Υγείας, θα παύσουν να παρέχονται στο Softex /Κορδελιό από τις 31 Ιουλίου 2017. Επίσης, θα τερματιστεί και η παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και διαχείρισης του καταυλισμού. Το Softex/Κορδελιό λειτούργησε ως προσωρινή δομή φιλοξενίας το 2016, μετά την εκκένωση της Ειδομένης, και ως τέτοια δεν συμπεριελήφθηκε στη Λίστα μακροχρόνιων δομών φιλοξενίας που ανακοίνωσαν οι ελληνικές Αρχές τον Φεβρουάριο του 2017. Ο Ερυθρός Σταυρός παρέτεινε την παρουσία του στο Softex/Κορδελιό έως τα τέλη του Ιουλίου 2017, με σκοπό να διευκολύνει την προοδευτική εκκένωση του καταυλισμού.

Ο Ερυθρός Σταυρός έχει συνηγορήσει εδώ και μήνες για τη διακοπή της λειτουργίας της δομής φιλοξενίας Softex/Κορδελιό, καθώς πρόκειται για χώρο ακατάλληλο για τη διαμονή ανθρώπων. Επιπλέον, έχει αναφερθεί συχνά στις Αρχές το γεγονός της δραστικής επιδείνωσης των συνθηκών ασφαλείας, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.

Ο Ερυθρός Σταυρός απευθύνει έκκληση σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς, μετά τον τερματισμό των δραστηριοτήτων του, να πράξουν το καλύτερο δυνατό για την παροχή εναλλακτικών επιλογών φιλοξενίας σε όσους επιθυμούν να αποχωρήσουν από τον καταυλισμό.

«Είναι προτιμότερο να ζήσουμε με την ελληνική κοινότητα έξω από τον καταυλισμό. Το να αποκτήσουμε πρόσβαση σε μια ευρωπαϊκή κοινότητα θα μας προσφέρει μία μεγάλη δυνατότητα» αναφέρει μια ιρακινή οικογένεια που διαμένει στον καταυλισμό Softex/Κορδελιό.

Ήδη έχει ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης, μέσω των διαμεσολαβητών της κοινότητας και με διανομές φυλλαδίων στις μητρικές γλώσσες των φιλοξενούμενων, έτσι ώστε οι τελευταίοι να πληροφορηθούν τον τερματισμό των δραστηριοτήτων του Ερυθρού Σταυρού, στις 31 Ιουλίου 2017, αλλά και να ενημερωθούν για τα σημεία στην αστική περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου οι ίδιοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αντίστοιχη βοήθεια και ιατρονοσηλευτικές υπηρεσίες. Επιπλέον, οι πρόσφυγες/μετανάστες θα ενημερωθούν για τις υπηρεσίες του Ερυθρού Σταυρού που θα συνεχιστούν, όπως το Cash Transfer Programme (CTP) και η Αποκατάσταση Οικογενειακών Δεσμών (RFL).

Εκκενώνεται σταδιακά η δομή φιλοξενίας Softex/Κορδελιό – Αποχωρεί ο Ερυθρός Σταυρός
01
Εκκενώνεται σταδιακά η δομή φιλοξενίας Softex/Κορδελιό – Αποχωρεί ο Ερυθρός Σταυρός

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved