ΥΓΕΙΑ

Ιδρύεται μόνιμο γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα

Ιδρύεται μόνιμο γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα

Αλέξης Τσίπρας: Ο τομέας της Υγείας αποτελεί υψηλή προτεραιότητα

Συνάντηση με το Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Βουδαπέστη, την οποία επισκέπτεται σήμερα, Τρίτη (12/09/2017) με αφορμή τη συμμετοχή του στην 67η Σύνοδο του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επιβεβαιώθηκε η εξαιρετική συνεργασία της Ελλάδας με τον ΠΟΥ, η οποία θα ενισχυθεί από την ίδρυση μόνιμου γραφείου του Οργανισμού στην Ελλάδα.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ τόνισε ότι «σας προσκαλέσαμε σήμερα, αναγνωρίζοντας τις πολύ σημαντικές προσπάθειες που κάνετε για τα θέματα της Υγείας (ειδικά στην καθολική κάλυψη του πληθυσμού και στη φροντίδα των προσφύγων/μεταναστών) παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε και αντιμετωπίζετε λόγω της οικονομικής και προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης».

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ αναγνώρισε τις ελληνικές προσπάθειες, τονίζοντας ότι «κατά την επίσκεψή μου στη χώρα, με ενέπνευσε η αποφασιστικότητα της Ελλάδας για παροχή καθολικής υγειονομικής κάλυψης παρά την οικονομική κρίση, καθώς και η γενναιόδωρη υγειονομική στήριξη στους πρόσφυγες και μετανάστες κατά τη διάρκεια της μεγάλης προσφυγικής κρίσης».

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, τόνισε ότι παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, η κυβέρνηση υλοποίησε την καθολική και ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στο σύστημα Υγείας, ενισχύοντας παράλληλα τη δημόσια περίθαλψη, διασφαλίζοντας την υγειονομική φροντίδα των προσφύγων και μεταναστών. Ξεχωριστά αναφορά έκανε και στη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Στα παραπάνω θέματα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και κατά την ομιλία του στη Σύνοδο. Η Ελλάδα αντιμετώπισε το μεγάλο δίλημμα, είπε, «ή να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις με αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια και στο πλαίσιο διεθνούς δικαίου ή να προστατεύσουμε μόνο το δικό μας συμφέρον, η δική μου χώρα επέλεξε το πρώτο μονοπάτι το μόνο που επιτρέπει στην Ευρώπη να έχει μέλλον». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως «ο μόνος τρόπος να προστατεύσουμε την πατρίδα μας ήταν να κάνουμε το μέγιστο δυνατό ώστε όλες οι ευάλωτες ομάδες και οι πρόσφυγες να έχουν πρόσβαση στην υγεία».

«Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά και δύσκολα βήματα», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον ΠΟΥ, τον οποίο χαρακτήρισε και σύμμαχο της χώρας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

Σχετικές ειδήσεις