ΥΓΕΙΑ

Προσλήψεις 400 μόνιμων γιατρών στα Κέντρα Υγείας – Πότε προκηρύσσονται οι θέσεις

Προσλήψεις 400 μόνιμων γιατρών στα Κέντρα Υγείας – Πότε προκηρύσσονται οι θέσεις

Δυνατότητα επιστροφής των γιατρών των πρώην δομών ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ – Νέος θεσμός δια βίου εκπαίδευσης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Σε Κέντρα Υγείας με ανεπαρκή ή οριακή στελέχωση πρόκειται να κατανεμηθούν περισσότερες από 400 θέσεις μόνιμων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, με προτεραιότητα στις εργαστηριακές ειδικότητες, την οδοντιατρική περίθαλψη, τη φροντίδα των παιδιών και της γυναίκας.

Η προκήρυξη θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του χρόνου, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στο 7ο ΕYRIPA Rural Health Forum (European Rural and Isolated Practitioners Association), για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τους επαγγελματίες υγείας που παρέχουν υπηρεσίες σε αγροτικές και δυσπρόσιτες περιοχές. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Πάνορμο Ρεθύμνου, με διοργανωτές το Πανεπιστήμιο Κρήτης, την Ιατρική Σχολή και την Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής.

Ο υπουργός Υγείας ανέδειξε την ανάγκη διατομεακών, διεπιστημονικών και διεπαγγελματικών δράσεων για την ενδυνάμωση της Υγείας του πληθυσμού και για το συντονισμό της υγειονομικής φροντίδας στο επίπεδο της κοινότητας, μοντέλο το οποίο ακολουθεί η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ. Συγκεκριμένα, ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε απαραίτητο όρο για την επιτυχία του νέου υποδείγματος στην οργάνωση της ΠΦΥ, τη δικτύωση και συνέργεια των δομών του ΕΣΥ με τις κοινωνικές δομές του κράτους ή της αυτοδιοίκησης (Κέντρα Κοινότητας, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο Σπίτι).

«Είμαστε σε μια περίοδο σταθεροποιημένης και σταδιακά βελτιούμενης λειτουργίας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Είμαστε ταυτόχρονα στην αρχή μιας σημαντικής μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ, αναπτύσσοντας ένα νέο μοντέλο αποκεντρωμένων δομών με εγγύτητα στον πολίτη, με ευχερή πρόσβαση στον οικογενειακό γιατρό και την ομάδα υγείας (νοσηλευτής, επισκέπτης υγείας, κοινωνικός λειτουργός) και, κυρίως, με μια νέα κουλτούρα που δίνει έμφαση όχι μόνο στη θεραπεία αλλά ταυτόχρονα στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας και στην ολοκληρωμένη και κοινοτικά προσανατολισμένη φροντίδα» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Παράλληλα με τις νέες δομές των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να ενισχύσει τις σημερινές Κέντρα Υγείας υπαίθρου και πόλης) με πάνω από 400 μόνιμους γιατρούς. Όπως επισήμανε ο κ. Ξανθός, η προκήρυξη των θέσεων θα δώσει τη «δυνατότητα επανόδου στο Σύστημα ενός μέρους των γιατρών οι οποίοι εκδιώχθηκαν το 2014 από τις δομές του πρώην ΙΚΑ- ΕΟΠΥΥ».

Επίσης, προωθείται ο θεσμός των ακαδημαϊκών μονάδων ΠΦΥ για τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των γιατρών και των άλλων επαγγελματιών υγείας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και τις Ιατρικές Σχολές. Στόχος είναι η ενδυνάμωση του νέου συστήματος και η βελτίωση των δεξιοτήτων των ανθρώπων που εργάζονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς και της ποιότητας φροντίδας προς τους πολίτες. Με κεντρικό πολιτικό στόχο την καθολική κάλυψη και τη ισότιμη φροντίδα, υποστήριξε τέλος ο Ανδρέας Ξανθός, «μπορούμε να προσδοκούμε μια ευοίωνη προοπτική για το Σύστημα Υγείας και τους δείκτες υγείας του πληθυσμού».

Σχετικές ειδήσεις