ΥΓΕΙΑ

Ξανθός: Νέο νοσοκομείο στην Κομοτηνή και έργα 25 εκατ. ευρώ σε Αν. Μακεδονία και Θράκη

Ξανθός: Νέο νοσοκομείο στην Κομοτηνή και έργα 25 εκατ. ευρώ σε Αν. Μακεδονία και Θράκη

Τις παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για την αναβάθμιση των δομών υγείας παρουσίασε ο Ανδρέας Ξανθός, από το βήμα του αντίστοιχου Αναπτυξιακού Συνεδρίου.

Η συζήτηση για τις υποδομές του ΕΣΥ και τις πολιτικές δημόσιας υγείας στα αναπτυξιακά συνέδρια, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, στόχο έχει να αναδείξει τα ελλείμματα και τις ακάλυπτες ανάγκες στην ελληνική περιφέρεια και κυρίως να αναζητηθούν οι κατάλληλες ιεραρχήσεις και οι αναγκαίες συνέργειες με την Αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς για να περιοριστεί η «ψαλίδα» στην επάρκεια και αποτελεσματικότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Για την ακριτική περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, υπήρξε ειδική μέριμνα, τόνισε ο κ. Ξανθός.

Συγκεκριμένα, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) ολοκληρώθηκαν έργα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού Κέντρων Υγείας, τα οποία μαζί με την κατασκευή του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Δοξάτου Δράμας, έφτασαν τις 475.000 ευρώ.

Στο νέο ΕΣΠΑ (ΠΕΠ ΑΜΘ 2014-2020) έχουν ενταχθεί έργα εκσυγχρονισμού των ακτινολογικών εργαστηρίων και του λοιπού εξοπλισμού 12 Κέντρων Υγείας της περιοχής συνολικής αξίας 1,73 εκατ. ευρώ.

Για τα νοσοκομεία όλης της Περιφέρειας έχουν ενταχθεί στο ΠΕΠ ΑΜΘ έργα προμήθειας νέου εξοπλισμού ύψους 3,2 εκατ. ευρώ. Επίσης, έχει δοθεί έγκριση σκοπιμότητας και αναμένεται να ενταχθούν άμεσα έργα ύψους 4 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προχωρά σύντομα από το υπουργείο Υγείας η έγκριση σκοπιμότητας σημαντικών έργων εκσυγχρονισμού του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού όλων των νοσοκομείων, συνολικού ύψους 16,2 εκατ. ευρώ.

Η πιο κρίσιμη, όμως, παρέμβαση στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, είναι η ανέγερση νέου, σύγχρονου νοσοκομείου στην Κομοτηνή, κάτι που αποτελούσε εδώ και πολλά χρόνια καθολικό αίτημα των φορέων και των πολιτών της περιοχής. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί μέσω δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Επίσης, από τις 3 Οκτωβρίου λειτουργεί στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ο νέος γραμμικός επιταχυντής, δωρεά και αυτός του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Τέλος, ως προς την ανάπτυξη των Τοπικών Ομάδων Υγείας, για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης έχουν σχεδιαστεί 17 ΤΟΜΥ. Σύμφωνα με την εκτίμηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στο αμέσως επόμενο διάστημα μπορούν να τεθούν σε λειτουργία 5 ΤΟΜΥ – δύο στην Κομοτηνή και από μία σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Καβάλα.

Σχετικές ειδήσεις