ΥΓΕΙΑ

Ξανθός: Ένα εκατομμύριο ευρώ για την αναβάθμιση του νοσοκομείου Ρεθύμνου

Ξανθός: Ένα εκατομμύριο ευρώ για την αναβάθμιση του νοσοκομείου Ρεθύμνου

«Πρόθεσή μας να μην έχουμε ανθρώπους σε εργασιακή ομηρία».

Επίσκεψη στο νοσοκομείο Ρεθύμνου πραγματοποίησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, την Τετάρτη (03/01/2018).

Για περισσότερο από τρεις ώρες συζητούσε ο κ. Ξανθός, με τη διοίκηση, τους γιατρούς, εκπροσώπους των εργαζομένων και μέλη του Δ.Σ του νοσοκομείου Ρεθύμνου, τονίζοντας ότι βασική προτεραιότητα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, είναι η διασφάλιση της ποιότητας των υγειονομικών υπηρεσιών και της αξιοπρέπειας των ασθενών και των εργαζομένων στον κλάδο της Υγείας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, θα γίνει προσπάθεια ώστε οι ανάγκες για προσωπικό να καλύπτονται στο εξής με μόνιμες θέσεις, αν και πρέπει να αναγνωρισθεί -όπως ανέφερε- ότι «οι ελαστικές θέσεις εργασίας που υπήρξαν και υπάρχουν ακόμη, βοήθησαν την λειτουργία του συστήματος υγείας, κάλυψαν ένα μεγάλο κενό με γρήγορο τρόπο στη φάση που το σύστημα ήθελε στήριξη – γι’ αυτό και τις επιλέξαμε. Όμως, η πρόθεσή μας είναι να μην έχουμε ανθρώπους σε εργασιακή ομηρία. Έτσι, αυξάνοντας τις μόνιμες θέσεις, θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους αυτούς που έχουν αποκτήσει εργασιακή εμπειρία μέσα στο ΕΣΥ, να διεκδικήσουν με αξιοπρέπεια και αξιοκρατικό τρόπο μια μόνιμη θέση».

Τόσο από πλευράς του υπουργού, όσο και από επισημάνσεις γιατρών και προϊσταμένων του νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού του νοσοκομείου, διατυπώθηκε ότι ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν υπήρξε τόσο άμεση επίλυση προβλημάτων, αφενός σε ό,τι αφορά τη στελέχωση του νοσοκομείου, όσο όμως και σε έργα που αφορούν σε υλικοτεχνικές δομές και κτηριακές επενδύσεις. «Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζεται από όλους, ότι τα νοσοκομεία της χώρας όπως και το νοσοκομείου Ρεθύμνου, καθώς και το σύστημα υγείας, είναι σε μια περίοδο επούλωσης πληγών, σταδιακής βελτίωσης της λειτουργίας και καλύτερης, πιο αποδοτικής φροντίδας των ανθρώπων, σε μια περίοδο μάλιστα που έχει αυξηθεί η προσέλευση των πολιτών στη δημόσια υγεία λόγω της κρίσης και λόγω της φτωχοποίησης, καθώς επίσης το ότι το σύστημα πλέον καλύπτει τους ανασφάλιστους πολίτες» είπε ο κ. Ξανθός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Φραγκιαδάκης, υπάρχει αύξηση 10% των νοσηλευόμενων ασθενών, έχει αυξηθεί η προσέλευση στα τακτικά ιατρεία καθώς και στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, και υπάρχει αύξηση 15% στις χειρουργικές επεμβάσεις, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι ανάγκες για επιπλέον χρηματοδότηση πέρα από αυτή που υπήρξε και αφορούσε σε 850.000 ευρώ που ήταν και το όριο λειτουργικών αναγκών του νοσοκομείου.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, έχει εγκριθεί χρηματοδότηση ενός 1.060.000 ευρώ για την κάλυψη αναγκών αναβάθμισης των κτηριακών υποδομών του νοσοκομείου στο Ρέθυμνο καθώς και του εξοπλισμού του. «Θεωρώ πως το νοσοκομείο δεν έχει λύσει τα προβλήματά του, όμως η στελέχωση ιατρικού προσωπικού πλησιάζει σε κάλυψη το σύνολο των οργανικών θέσεων του νοσοκομείου, ενώ στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχει κάλυψη του 77% των αναγκών του νοσοκομείου. Άμεσα, ξεκινάει η συντονισμένη προσπάθεια, ώστε σε βάθος χρόνου να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου και με μόνιμο τρόπο σε μη ιατρικό προσωπικό, σε όλες τις ειδικότητες που είναι αναγκαίες για τη λειτουργία του ιδρύματος, σε συνάρτηση με τις κτηριακές αναβαθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού».

Αναφορικά, τέλος, με τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στην Κρήτη λειτουργούν ήδη δύο νέες δομές στο Ηράκλειο, ενώ μία ακόμη αναμένεται να λειτουργήσει εντός του Ιανουαρίου στο Ρέθυμνο. Στο σχεδιασμό του υπουργείου είναι να προστεθούν τέσσερις νέες δομές στο αμέσως επόμενο διάστημα, και συγκεκριμένα μία στα Χανιά, μια ακόμη στο Ρέθυμνο, και άλλες δύο στο Ηράκλειο.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις