ΥΓΕΙΑ

Υπόθεση Novartis – Ξανθός: «Εδώ έχουμε πάρτι, διαχρονικό και σε όλους γνωστό»

Υπόθεση Novartis – Ξανθός: «Εδώ έχουμε πάρτι, διαχρονικό και σε όλους γνωστό»

Υπόθεση Novartis - Μονόδρομο θεωρεί την πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Νοvartis, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

«Έχω πεισθεί κι εγώ, ότι είναι ο μόνος τρόπος για να μην δοθεί η αίσθηση της "ομερτά", της συγκάλυψης δηλαδή και της αξιοποίησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για να κουκουλωθεί η υπόθεση» τονίζει ο κ. Ξανθός μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως εξηγεί, η διεθνής διάσταση του θέματος «καθιστά γελοία τη θεωρία περί σκευωρίας». Κανένα σκάνδαλο τέτοιας εμβέλειας στον κόσμο δεν διερευνήθηκε χωρίς τον μηχανισμό των προστατευόμενων μαρτύρων, επισημαίνει και προσθέτει πως «είναι ανόητο και υποκριτικό λοιπόν να λέμε να βγουν οι κουκούλες». Όπως λέει, οι κατηγορίες είναι σοβαρές, αφορούν υψηλά πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς λειτουργούς, γι' αυτό οι μάρτυρες πρέπει να προστατευθούν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, στόχος της κυβέρνησης δεν είναι ούτε ο ρεβανσισμός απέναντι στους πολιτικούς της αντιπάλους ούτε ο αντιπερισπασμός από τα προβλήματα της κοινωνίας, αλλά η εμπέδωση κλίματος ενδελεχούς διερεύνησης και απόδοσης ευθυνών όταν προκύπτουν περιπτώσεις διαφθοράς στον δημόσιο βίο. «Όμως το πιο σημαντικό είναι, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα στοιχεία από τον έλεγχο των υποθέσεων, να προωθούνται παρεμβάσεις θεσμικής θωράκισης του συστήματος για να μην διαιωνίζονται τα φαινόμενα αυτά», συμπληρώνει.

«Εδώ έχουμε πάρτι, αποδεδειγμένο, διαχρονικό και σε όλους γνωστό. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε η πολιτική βούληση αυτό το πάρτι να ερευνηθεί. Και μόνο από το γεγονός ότι υπήρξε πάρτι, οι πολιτικές ευθύνες είναι αυταπόδεικτες. Τώρα, από τη δικογραφία αναδεικνύεται με σαφήνεια πως ήταν οργανωμένο το σύστημα επιρροής συμφερόντων και διαφθοράς στο χώρο του φαρμάκου. Το αν το ένα ή το άλλο πρόσωπο είχε τη συμβολή που του αποδίδουν οι μάρτυρες, μένει να το αποφασίσει η δικαιοσύνη. Εμείς δεν θέλουμε ούτε συλλογική ενοχοποίηση, αλλά ούτε και συλλογική αθώωση. Όταν κάποιος επί των ημερών του, είτε με παραλήψεις και λάθη είτε με συνειδητή εμπλοκή και ιδιοτελή συμπεριφορά καλύπτει ένα τόσο μεγάλο πάρτι, αυτό σημαίνει ακύρωση του πολιτικού του ρόλου» τονίζει ο Ανδρέας Ξανθός.

Σχετικές ειδήσεις