ΥΓΕΙΑ

Ξανθός: Ψυχιατρικές κλινικές σε 7 νοσοκομεία της περιφέρειας

Ξανθός: Ψυχιατρικές κλινικές σε 7 νοσοκομεία της περιφέρειας

Το νέο θεσμικό πλαίσιο ποινικής μεταχείρισης των ατόμων που απαλλάσσονται λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής από την ποινή παρουσίασαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε ημερίδα στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, την Παρασκευή (16/03/2018).

Ο Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε το νόμο 4509/2017 βήμα προόδου, καθώς θεσπίζονται σύγχρονα μέτρα, τα οποία εγγυώνται το θεραπευτικό αποτέλεσμα, ταυτόχρονα με την ασφάλεια του ίδιων των ψυχικά ασθενών αλλά και των τρίτων, ενώ η θεραπεία τίθεται σε πρωτεύοντα ρόλο έναντι της φύλαξης.

«Για πρώτη φορά, αυτοί οι ασθενείς που έχουν τελέσει, βεβαίως, αδικήματα, κάποια από αυτά και πολύ σοβαρά, αντιμετωπίζονται όχι μόνο με όρους εγκλεισμού, όχι μόνο με όρους αποτροπής επικινδυνότητας, ασφάλειας, φύλαξης και τα λοιπά, αλλά και με όρους εξατομικευμένης και ποιοτικής θεραπευτικής φροντίδας» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους αδικοπραγούντες ψυχικά ασθενείς συμβαδίζει με την προσπάθεια να μετασχηματιστεί το τοπίο συνολικά στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και να επανεκκινήσει η ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει την ανάπτυξη ψυχιατρικών κλινικών σε επτά νοσοκομεία της περιφέρειας, έτσι ώστε να σταματήσει «η συρροή περιστατικών και ειδικά των ακούσιων εισαγωγών, των εισαγγελικών εντολών στα τρία ειδικά ψυχιατρικά νοσοκομεία, τα οποία σιγά – σιγά πρέπει να μπουν σε μια διαδικασία μετασχηματισμού και οριστικής υπέρβασης του ασύλου και επίσης, η φροντίδα αυτών των ανθρώπων προβλέπεται να γίνεται και σε δομές που είναι στην κοινότητα, σε κέντρα ψυχικής υγείας με τη συνδρομή κινητών μονάδων, με τη συνδρομή άλλων εξωνοσοκομειακών υπηρεσιών» διευκρίνισε ο κ. Ξανθός.

Σχετικές ειδήσεις