Τέταρτος θάνατος από ιλαρά: 18χρονος κατέληξε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης

Διονυσία Προκόπη Διονυσία Προκόπη

Τέταρτος θάνατος από ιλαρά: 18χρονος κατέληξε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης

Αύξηση των κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα.

Το τέταρτο θύμα της ιλαράς στη χώρα μας είναι ένας 18χρονος άνδρας, από το γενικό πληθυσμό, ο οποίος κατέληξε λόγω πνευμονίας και πνευμονικής ανεπάρκειας, την Κυριακή (06/05/2018).

Ο 18χρονος νοσηλευόταν στην Α΄ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου, στη Θεσσαλονίκη. Ήταν πλήρως εμβολιασμένος, όμως έπασχε από μη μεταδοτικό χρόνιο νόσημα, με υποκείμενη ανοσολογική ανεπάρκεια. Ο ασθενής βρισκόταν σε ιατρική παρακολούθηση από την παιδική του ηλικία, λόγω του ανοσολογικού νοσήματος και είχε επιβαρυμένη αναπνευστική λειτουργία. Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα θύματα ήταν είτε ανεμβολίαστα είτε ατελώς εμβολιασμένα. Ο πρώτος θάνατος αφορούσε σε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας. Ο δεύτερος αφορούσε σε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας. Ο τρίτος σε 35χρονη γυναίκα, από τον γενικό πληθυσμό, με αναφερόμενο εμβολιασμό με μία δόση εμβολίου ιλαράς, που κατέληξε λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Συνολικά, 2.819 κρούσματα ιλαράς έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο, από τον Μάιο του 2017. Μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης παρατηρείται στη νότια Ελλάδα, ωστόσο, στη σημερινή (10/05/2018) επιδημιολογική έκθεση, το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και στη Βόρεια Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητά τους, οι ασθενείς είναι άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένει την εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν αποκλείει την αύξηση και επέκταση των κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved