ΥΓΕΙΑ

Αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση: 3 νέες ειδικότητες, έμφαση στην ΠΦΥ και την Επείγουσα Ιατρική

Αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση: 3 νέες ειδικότητες, έμφαση στην ΠΦΥ και την Επείγουσα Ιατρική

Αναπροσαρμογές στην εκπαίδευση των νέων γιατρών φέρνει η Υπουργική Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, με τίτλο «Σύσταση, μετονομασία ιατρικών ειδικοτήτων, καθορισμός χρόνου και περιεχομένου άσκησης για την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας».

Η Υπουργική Απόφαση προβλέπει τη θεσμοθέτηση τριών νέων ειδικοτήτων, της Ιατρικής Γενετικής (αφορά γιατρούς), της Εργαστηριακής Γενετικής (αφορά βιολόγους) και της Οδοντοφατνιακής Χειρουργικής (αφορά οδοντιάτρους). Επίσης, προστίθενται δύο νέες εξειδικεύσεις, της Επείγουσας Ιατρικής με στόχο να συμβάλει στην αναδιοργάνωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών, και του Σακχαρώδους Διαβήτη.

Στην ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας προστέθηκε ο Διαβήτης και ο Μεταβολισμός, η Ακτινοδιαγνωστική μετονομάστηκε σε Ακτινολογία, και στην Ιατρική Βιοπαθολογία προστέθηκε ο όρος «Εργαστηριακή Ιατρική». Τέλος, η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική εκτός από ιατρική έγινε και οδοντιατρική ειδικότητα.

Ένα επιπλέον έτος προστέθηκε στο χρόνο άσκησης για τις ειδικότητες της Παιδιατρικής, της Δημόσιας Υγείας (εκτός από γιατρούς θα χορηγείται και σε οδοντιάτρους), και της Γενικής Ιατρικής με στόχο την αναβάθμιση της ειδικότητας και τη δυνατότητα ανταπόκρισης των γενικών γιατρών στις σύγχρονες απαιτήσεις της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επίσης, στο 5ο από τα 7 συνολικά έτη της Χειρουργικής Θώρακος, θα πρέπει ο γιατρός να επιλέξει μεταξύ της καρδιοχειρουργικής και θωρακοχειρουργικής.

Η προηγούμενη Υπουργική Απόφαση για τις ιατρικές ειδικότητες είχε εκδοθεί το 1994. Η νέα επεξεργασία υλοποιήθηκε υπό την εποπτεία του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), διήρκεσε περίπου 2 χρόνια και για την ολοκλήρωσή της συμμετείχαν περισσότεροι από 600 γιατροί (Πανεπιστημιακοί, γιατροί, γιατροί του ΕΣΥ, εκπρόσωποι των επιστημονικών εταιρειών και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου).

Σοβαρές αντιρρήσεις, πάντως, έχει εκφράσει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για το συνολικό σχέδιο νόμου για την ιατρική εκπαίδευση, το οποίο αναμένεται από το υπουργείο Υγείας. Η ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για «αντιδραστικές αλλαγές» τις οποίες «επιδιώκουν να περάσουν στα μουλωχτά πίσω από την πλάτη των γιατρών και των συλλογικών τους οργάνων. Δεν είναι τυχαίο ότι η αρχική τους πρόθεση ήταν να μην ενημερωθεί η Ομοσπονδία πριν δοθεί στη δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο». Στη συνάντηση που είχαν οι νοσοκομειακοί γιατροί με τον υπουργό Υγείας τη Δευτέρα (07/05/2018), ο κ. Ξανθός δεσμεύθηκε ότι το προσχέδιο νόμου θα δοθεί έγκαιρα στην ΟΕΝΓΕ, ώστε να τοποθετηθεί.

Σχετικές ειδήσεις