ΥΓΕΙΑ

Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας έφτασαν τις 100 – Αναμονή για τις 454 προσλήψεις στα Κέντρα Υγείας

Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας έφτασαν τις 100 – Αναμονή για τις 454 προσλήψεις στα Κέντρα Υγείας

Τις εκατό έχουν φτάσει πλέον οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) σε λειτουργία, με επόμενο στόχο του υπουργείου Υγείας να είναι οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (ΠΦΥ) να φτάσουν τις 120 μέχρι το τέλος του χρόνου.

Όπως τονίζει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός «Στο Κόκκινο», είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που στελεχώνουν τις ΤΟΜΥ, είναι νέοι άνθρωποι και αφοσιωμένοι στην ιδέα της μεταρρύθμισης που διευρύνει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και το κοινωνικό κράτος.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευθεί η προκήρυξη για προσλήψεις 454 μόνιμων γιατρών για τα Κέντρα Υγείας, γεγονός που θα ενισχύσει σημαντικές τις δημόσιες δομές και θα αποφορτίσει τα νοσοκομεία. Ωστόσο, γίνεται κατανοητό ότι παρά τις προσπάθειες, δεν επαρκούν οι δυνατότητες του δημόσιου συστήματος υγείας για να καλύψουν καθολικά τον πληθυσμό της χώρας. Σε αυτή την προσπάθεια είναι κρίσιμος ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα, προσθέτει ο κ. Βαρδαρός, ο οποίος όμως διευκρινίζει: «Εμείς θέλουμε να μας επικουρεί με συγκεκριμένους κανόνες, πλαίσιο και με μια ορατή αποτελεσματικότητα». Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των νεών συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ, προσθέτει, με τις οποίες δίνεται τέλος στις 200 επισκέψεις κάθε μήνα (από τις οποίες πολλές ήταν πλασματικές και τελείωναν πολύ γρήγορα από τις πρώτες ημέρες). Πλέον, πηγαίνουμε σε ένα άλλο πλαίσιο, ξεκινώντας από τους οικογενειακούς γιατρούς ειδικότητας γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων, οι οποίοι θα δεσμεύουν στο ιατρείο τους 20 ώρες την εβδομάδα σχεδόν σε καθημερινή βάση και θα εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ της λίστας τους δωρεάν, μέσα σε αυτό το τετράωρο.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρδαρό, αντίστοιχη θα είναι η ρύθμιση των επισκέψεων και στους γιατρούς των άλλων ειδικοτήτων, η οποία θα οριστικοποιηθεί κατά τη διαπραγμάτευση με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για τη διαμόρφωση συλλογικής σύμβασης που θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.