ΥΓΕΙΑ

Ιός του Δυτικού Νείλου: 22 θάνατοι – 12 άτομα στην Εντατική

Ιός του Δυτικού Νείλου: 22 θάνατοι – 12 άτομα στην Εντατική

«Ετεροχρονισμένη η αντίδραση του υπουργείου Υγείας» υποστηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Σε 202 ανέρχονται συνολικά τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Πρόκειται για αύξηση 24 κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ καταγράφηκε ένας ακόμα θάνατος ανεβάζοντας τα θύματα στα 22.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τα 202 κρούσματα, τα 159 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 43 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Επίσης, έχει καταγραφεί ένα εισαγόμενο περιστατικό, με ιστορικό ταξιδιού και προσβολής σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 24 άτομα, εκ των οποίων τα 12 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Κρούσματα σε 60 Δήμους της χώρας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εκφράζει την έντονη ανησυχία του, για τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου και την εμφάνιση περιστατικών της νόσου σε τουλάχιστον 60 Δήμους της χώρας.

Ο ΙΣΑ εκτιμά ότι η χώρα είναι αθωράκιστη καθώς η ετεροχρονισμένη παρέμβαση του υπουργείου Υγείας και της Περιφέρειας γίνεται με πρόχειρες παρεμβάσεις και αποσπασματικούς ψεκασμούς που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε νέες περιοχές.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σε ανθρώπους και ζώα είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα τα έτη 2010-2014, μια σειρά όμως εντατικών και συστηματικών δράσεων, οδήγησε στην «εκρίζωση» και στην εξάλειψη των κρουσμάτων του ιού, αναφέρει ο ΙΣΑ. Τα έτη 2015 και 2016 δεν καταγράφηκαν κρούσματα, όμως επανήλθαν το 2017. Την επανεμφάνιση αυτή, ο ΙΣΑ αποδίδει στην αδράνεια των αρμόδιων αρχών.

«Οι ευθύνες των αρμόδιων αρχών, Υπουργείου Υγείας και Περιφέρειας Αττικής, για τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου είναι τεράστιες. Στην απώλεια ανθρωπίνων ζωών πρέπει να συνυπολογισθούν η ανεπαρκής διαθεσιμότητα κλινών σε ΜΕΘ, αφού οι κλίνες εντατικής θεραπείας καταλαμβάνονται από τα περαστικά του ιού του Δυτικού Νείλου και προκαλείται αδυναμία αντιμετώπισης άλλων περιστατικών, καθώς και η απώλεια μονάδων αίματος λόγω αποκλεισμού αιμοδοτών στις πληγείσες περιοχές. Εκτός όμως από την υγεία θα υπάρξουν επιπλέον σοβαρές επιπτώσεις και στην οικονομία της χώρας μας αφού θα δεχτεί πλήγμα και η τουριστική της ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα έγκλημα με ονοματεπώνυμο και ζητούμε να αποδοθούν οι ευθύνες» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.