ΥΓΕΙΑ

Diabetes Congress Highlights: Οι τελευταίες εξελίξεις στον Σακχαρώδη Διαβήτη

Diabetes Congress Highlights: Οι τελευταίες εξελίξεις στον Σακχαρώδη Διαβήτη

Με μεγάλη συμμετοχή γιατρών που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση του Σακχαρώδους Διαβήτη πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τα φετινά Diabetes Congress Highlights.

Πρόκειται για ένα υψηλού επιστημονικού επιπέδου, μη προωθητικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για Επαγγελματίες Υγείας, που ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια με πρωτοβουλία της Φαρμασέρβ – Λίλλυ Α.Ε.Β.Ε., τυγχάνει ευρύτατης αποδοχής και έχει γίνει πλέον θεσμός στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των γιατρών στη διαχείριση του Σακχαρώδους Διαβήτη.

Την επιστημονική ευθύνη του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος έχει η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (Ε.Δ.Ε.) και σκοπός του είναι η παρουσίαση σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη της Ελληνικής Ιατρικής Κοινότητας, με τρόπο αξιόπιστο και αντικειμενικό των σημαντικότερων επιστημονικών εξελίξεων που παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν στα ετήσια Διεθνή Διαβητολογικά συνέδρια:

  • ADA (Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία) &
  • EASD (Ευρωπαϊκή Διαβητολογική Εταιρεία).

Η Ε.Δ.Ε. συνέστησε με δική της ευθύνη, δύο Επιστημονικές Ομάδες, τα μέλη των οποίων παρακολούθησαν τα παραπάνω συνέδρια. Εν συνεχεία, οι επιστημονικές αυτές ομάδες σε συνεργασία και με άλλα μέλη της Ε.Δ.Ε, συνέταξαν, επιμελήθηκαν και παρουσίασαν στην Ελληνική Ιατρική Κοινότητα τα επιλεγμένα από την Ε.Δ.Ε επιστημονικά δεδομένα στο πλαίσιο των «Diabetes Congress Highlights 2018».

Την εκδήλωση προλόγισε ο κ. Γεώργιος Δημητριάδης, καθηγητής Παθολογίας Ε.Κ.Π.Α., Διευθυντής της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» και Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, ο οποίος εστίασε στη μεγάλη σημασία του να καταστούν οι νέες επιστημονικές ανακοινώσεις των διεθνών διαβητολογικών συνεδρίων ADA–EASD προσιτές σε όσους περισσότερους Επαγγελματίες Υγείας της χώρας με τρόπο ουσιαστικό και περιεκτικό. Στόχος του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος είναι οι νέες γνώσεις να λειτουργήσουν προς όφελος του ασθενούς μέσω της καθημερινής κλινικής πρακτικής, αφού ο ασθενής πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της υγειονομικής περίθαλψης, από την πρόληψη και την ευαισθητοποίηση, μέσω της έρευνας και της ανάπτυξης, έως την παροχή αξιόπιστων και καινοτόμων λύσεων.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής της Φαρμασέρβ-Λίλλυ, Σπύρος Φιλιώτης, ο οποίος τόνισε ότι με αυτή την πρωτοβουλία μπορεί να διαχυθεί η γνώση και τα νεότερα δεδομένα σε μεγάλο αριθμό επιστημόνων της χώρας μας ενώ παράλληλα υπογράμμισε τη σταθερή δέσμευση της εταιρείας Φαρμασέρβ-Λίλλυ να συμβάλει ουσιαστικά στη διαχείριση του Σακχαρώδους Διαβήτη και στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των επιστημόνων υγείας.

H θεματολογία της εκδήλωσης εστίασε στα:

  • Το Consensus Report των ADA-EASD 2018
  • Νεότερα δεδομένα στην πρόληψη του Σ.Δ.
  • Νεότερα δεδομένα & θεραπευτικές προσεγγίσεις στη θεραπεία του Σ.Δ.
  • Αντιμετώπιση των επιπλοκών και των συννοσηροτήτων
  • Νέες τεχνολογίες και ψυχολογία ασθενών με Σ.Δ.
  • Τα συμπεράσματα των μελετών στην κλινική πράξη.

Τη φετινή εκδήλωση παρακολούθησαν 260 γιατροί που ασχολούνται με τη διαχείριση του διαβήτη στο χώρο της κεντρικής εκδήλωσης (Φάρος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), 205 γιατροί διαδικτυακά σε 15 πόλεις ανά την επικράτεια και επιπροσθέτως 175 γιατροί από ιδιωτικές συσκευές (smartphones και tablets).